Annons

Annons

Annons

Politik i Bjuv

Valet i Bjuv – det här handlar det om

Till årets val har åtta partier lämnat in valsedlar med lokala kandidater som vill ta plats i Bjuvs kommunfullmäktige. Läs vår sammanfattning inför valet här.

Text: 

Efter valet 2018 var Socialdemokraterna fortsatt det största partiet i kommunen. Men som valets segrare stod Sverigedemokraterna som ökade med mer än 20 procentenheter.

Socialdemokraterna bildade ett minoritetsstyre med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna. När deras budget föll hösten 2019, eftersom Moderaterna röstade på Sverigedemokraternas budgetförslag, valde styret att gå i opposition.

Annons

Sverigedemokraterna och Moderaterna bildade ett majoritetsstyre och tog över makten vid årsskiftet 2020. De höll länge en enad fasad utåt och drev enbart frågor de var överens om.

Två principiella frågor de beslutade om i oenighet med oppositionen är försäljningen av 30 procent av Bjuvsbostäders bestånd och utträdet ur Söderåsens miljöförbund.

Under valrörelsen har sprickor mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna börjat framträda. De har bland annat varit oeniga om vad som ska hända på Folkets hus-tomten. Partierna är även oense i hur kommunen ska förhålla sig till att äga eller hyra lokaler som de ska bedriva verksamhet i.

Annons

Fokus inför valet har förutom framtiden för Folkets hus-tomten och Söderåsens miljöförbund varit traditionella kommunala frågor som äldreomsorg, trygghet och skola.

Nu är det upp till Bjuvsborna att välja hur kommunen ska styras de kommande fyra åren. Efter det följer frågan: lyckas partierna i kommunfullmäktige bilda majoritet eller blir det återigen ett minoritetsstyre i kommunen?

Läs mer:

Här är partiernas viktigaste frågor i valet

SD och M om två år vid makten: ”Vi har snarlik politik”

Socialdemokraterna vill vara ett tydligt alternativ

Annons

Fakta

Bjuv – så gick det i valet 2018

Valdeltagande: 76,49 procent.

Antal röstberättigade: 11 622 personer.

S (34,94 procent) 11 mandat.

SD (33,34 procent) 11 mandat.

M (15,93 procent) 5 mandat.

C (4,25 procent) 1 mandat.

KD (3,12 procent) 1 mandat.

L (3,11 procent) 1 mandat.

V (3,04 procent) 1 mandat.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan