Annons

Annons

Annons

Chefredaktörens krönika

Angrepp på journalistiken – HD drabbad av överbelastningsattack

Text

När valbevakningen var inne i sitt mest intensiva skede under söndagskvällen kunde ni läsare plötsligt inte nå hd.se. Anledningen var en överbelastningsattack som slog ut och påverkade, inte bara HD, utan flera andra nyhetssajter inom Bonnier, koncernen vi tillhör.

Under 40 minuter, mellan 21.45 och 22.25, kunde vi inte ge er nordvästskåningar uppdateringar om valresultatet och andra nyheter från våra kommuner, regionen eller riket i stort. Därefter lyckades vi få igång vår nödsajt och efter en timme var hd.se uppe och fungerade som vanligt igen.

Annons

Attacken är en påminnelse om det finns krafter som vill oss och er läsare illa, som inte vill att fri och oberoende journalistik och åsiktsbildning ska spridas

Annons

Attacken var inte riktad specifikt mot HD men konsekvenserna blev stora för oss och i förlängningen för er läsare.

Detta är oerhört allvarligt och något vi tar på största allvar. Som publicist och ansvarig utgivare finns det inget värre än att inte kunna fullfölja vårt uppdrag som nyhetsförmedlare. Speciellt en nyhetsintensiv dag som valdagen.

Dessa överbelastningsattacker är inget nytt fenomen. De drabbar inte bara media utan riktas även mot företag och myndigheter runt om i hela världen. Men att det riktades mot Sveriges största mediehus på valdagen är naturligtvis ingen slump. Det finns krafter som vill störa och påverka den fria journalistiken.

Det är för tidigt säga något detaljerat om attacken. Vem eller vilka som ligger bakom vet vi inte ännu. Kanske får vi aldrig svar på den frågan. Men det finns lärdomar att ta med sig och områden att förbättra.

Attacken är en påminnelse om det finns krafter som vill oss och er läsare illa, som inte vill att fri och oberoende journalistik och åsiktsbildning ska spridas. Vi måste också ytterligare vässa våra rutiner och kunskaper om den här typen av attacker. Det finns så klart inga garantier men jag kan lova att vi ska göra vårt yttersta för att säkerställa att detta inte händer igen.

Annons

Annons

Glädjande mitt i allt elände var att se hur hårt alla på HD, från journalister till tekniker, arbetade för att få upp sajten och fullfölja uppdraget att få ut journalistiken till er nordvästskåningar, och hur snabbt ni hittade tillbaka till hd.se när den väl fungerade igen.

För alla oss på HD fortsätter nu arbetet med att analysera valresultatet och ge er de senaste nyheterna från hur de nordvästskånska kommunerna, regionen och riket ska styras de nästkommande fyra åren.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan