Annons

Annons

Annons

kulturPolitik i Landskrona

Peter Fällmar Andersson
Invandrarpartiet som gav SD makt över Sverige?

Åkessons retorik, Paludans brinnande koran och Anderssons ”Somalitown”. Om partiet Nyans får en plats i Landskronapolitiken tror sig Sead Busuladzic veta varför.

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Sead Busuladzic, Nyans, tar han en plats i Landskrona kommunfullmäktige?

Bild: Anders Malmberg

Annons

Peter Fällmar Andersson är kulturjournalist och medarbetare på kulturredaktionen.

Från ett miljonprogramområde i gult tegel till ett annat miljonprogramområde i gult tegel.

Jag tar tiden på cykeln.

Det tar tjugotre sekunder, på tvåans växel, från valdistriktet Sandvången till valdistriktet Norrestad.

I det förra röstade 29 procent på Sverigedemokraterna i Landskronas kommunval. I det senare lade 21,6 procent sin röst på det valmyndigheten kallar Övriga partier. I Norrestad kan man med fog utgå från att nästan alla dessa röster gick till det färska partiet Nyans.

Det är nära mellan ytterligheterna i staden som Sveriges populäraste liberal Torkild Strandberg nu ska styra i en femte mandatperiod.

Annons

Jag ringer på porttelefonen till Sead Busuladzics trapp. När alla rösterna är räknade kan han – kanske – få företräda Nyans i Landskrona kommunfullmäktige.

Annons

”Chanserna ser goda ut”, säger han och rabblar valsiffror.

Sead Busuladzic kom till Sverige som barn, på flykt från kriget i Bosnien. I Landskrona har han bott i tjugo år. Han jobbar som vvs-ingenjör i Lund, hustrun är undersköterska, de har tre barn som går på Engelska skolan.

”Många invandrare är inte tillräckligt delaktiga i det svenska samhället. Många är i tankarna fast i sina gamla länder. Jag vill att mina barn ska känna att detta är deras hemland. Att de ska leva sina liv här.”

I en valrörelse fixerad vid invandrare som ett problem, en belastning, ett hot, var det kanske ingen sensation att det fanns invandrare som inte kände sig representerade. Med Nyans ser vi ett svenskt parti som utgår från en minoritetsidentitet. Drivkraften har varit besvikelsen över de etablerade partiernas retorik, säger Sead Busuladzic.

”Många har gått långt åt höger. Att Socialdemokraterna också gjort det, att Magdalena Andersson pratade om Somalitown, har skapat misstro. Här, där nästan alla röstat på S tidigare, har man sett vart S har gått i Danmark.”

Sead Busuladzic beskriver Nyans som ett mittenparti, som vill förstatliga både skolan och vården och som är för Palestina men mot ett svensk medlemskap i Nato. Han är muslim, men talar länge om att Nyans inte är ett religiöst parti. De extremister som avslöjats på partiets listor, med grova utfall av antisemitism och hat mot shiamuslimer, tar han avstånd ifrån.

Annons

Annons

”För ett Skåne som håller ihop”. Sead Busuladzic på en Nyans-affisch vid Koppargården, i valdistriktet Norrestad. Foto: Peter Fällmar Andersson

”Andra partier anklagar oss för att vilja införa sharialagar, det är helt fel. Det är en retorik som högerextrema började med. Vi är för ett öppet, tolerant samhälle. Där var och en är fri att klä sig som den vill, eller ha vilken sexuell läggning den vill. Vi har ingen dold agenda”.

Ett par hundra meter från där vi sitter och pratar på en solig gård brände dansken Rasmus Paludan för inte så länge sedan en koran. Sead Busuladzic tror att den vrede det gav upphov till har gynnat Nyans. Men vill Nyans själva då bränna ner Lars Vilks livsverk Nimis? Så löd rubriken i en debattartikel i Göteborgs-Posten, undertecknad av både partiledaren och Erdogan-apologeten Mikail Yüksel – och Sead Busuladzic.

”Nej, det vill vi inte. Vi ville bara påtala att konstverket är ett svartbygge och att Länsstyrelsen borde agera efter det. Men den texten kommer säkert jaga oss länge”.

Hur många tusen röster har Nyans fått totalt i Sverige? Det rapporteras om siffror på 20-30 procent från vissa förorter – Rosengård i Malmö, Bergsjön i Göteborg, Rinkeby i Stockholm – där Nyans rycker fram på S bekostnad. I riket har kategorin ”övriga partier” fått 1,5 procent av rösterna.

Annons

Kan Nyans ha medverkat till att ge SD makt över Sverige? ”Med tanke på vad tajt det ser ut att bli är det inte omöjligt”, säger Sofie Blombäck, statsvetare vid Mitt­universitet, till Svenska Dagbladet.

Annons

Politiken saknar inte absurda ironier.

På Koppargården kommer Nour Hammad körande med sin dotter i en barnvagn. ”Vi är på väg till dagis, det är brått!” säger hon.

Röstade hon? ropar jag. Ja. Vilket parti? Nyans! Varför?

”De är bäst för oss invandrare. De kommer att hjälpa oss”, säger hon och rullar i väg med dottern.

Några sekunder senare stannar jag cykeln vid en man som bott här i 35 år. Han vill vara anonym.

”Lyssna, jag kan vara muslim i Sverige. Jag kan be, jag kan fasta, jag kan gå till en moské. Allt kan jag göra, jag har mina rättigheter. Så varför behövs Nyans?”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan