Tänk om allt bröd skulle tillhandahållas av en statligt ägd butikskedja som var det enda stället där det gick att lagligt handla bröd. Nog skulle det ställa ytterst långtgående krav på den statliga kedjans sortiment. Eftersom konsumenten vore hänvisad till ett enda ”alternativ”, utan möjlighet att gå någon annanstans, måste det förstås finnas bröd för alla smaker och preferenser.
Om det till exempel skulle uppstå ett intresse för småskaligt producerat bröd gjort på ekologiskt odlat mjöl och bakat utan jäst eller andra tillsatser, skulle det jämsides med industrilimporna snart behöva finnas ett rikt utbud av just sådana produkter i samtliga butiker, tydligt skyltade för att göra dem lätta att hitta.
Annons
Något sådant brödmonopol har Sverige lyckligtvis inte. Men däremot sedan länge ett monopol för alkoholdrycker. Så hur sköter sig då det enda tillåtna detaljhandelsbolaget när det gäller landets folkdryck, vinet? Rätt väl, så länge det handlar om tillgänglighet. Att till låg kostnad komma över några liter i praktisk och lättburen förpackning är hur enkelt som helst.
Annons
Det är istället i sortimentet det brister. I synnerhet när det handlar om vinets motsvarighet till det småskaligt bakade tillsatsfria brödet i tankeexperimentet ovan. Det kallas för naturvin och är precis som surdegsbrödet originalversionen. Naturvinet, som har cirka 8 000 år på nacken, återupptäcktes i slutet av 1970-talet och sveper nu fram över stora delar av vinvärlden.
Så vad är ett naturvin? Druvorna måste vara ekologiskt odlade och dessutom skördade för hand. Skillnaden mot vanligt ekovin är vad som händer när druvorna blir till vin. Ingen av de 45 tillsatser eller processhjälpmedel som får användas även i ekologisk vinproduktion tillåts – i oekologiskt vin är det till och med ännu fler. Det enda undantaget är sulfiter, som vissa naturvinsmakare sätter till små kvantiteter av, dock avsevärt mindre än i ekologiskt eller konventionellt vin.
Naturvinsbönderna skippar inte bara stolt och envist industrivinets avancerade processer utan bidrar dessutom till biologisk mångfald och en levande landsbygd. Enligt en växande skara vindrickare gör de dessutom smakmässigt spännande viner, som därför har blivit alltmer eftersökta på vinbarer och restauranger världen över.
Visst låter det som en given produktkategori för den statliga kedjan att lyfta fram i sina butiker?
Men det är precis tvärtom. Någon hyllmärkning för dessa viner finns inte och någon vägledning får kunden vanligtvis inte heller av den annars så hjälpsamma och kunniga personalen. I många butiker finns knappast något naturvin alls – i bästa fall en handfull – trots att det finns över 900 producenter att välja på. Och när ett parti dyker upp i det tillfälliga sortimentet i ett mindre antal butiker kan det på grund av den stora efterfrågan ta slut på några få timmar.
Annons
Annons
Många av producenterna är små och kan inte på långa vägar leverera de volymer som krävs för att förekomma i Systembolagets samtliga butiker. Men inget säger att utbudet måste vara detsamma från Ystad till Haparanda.
Att det saknas en internationellt etablerad definition eller märkning av naturvin brukar vara Systembolagets huvudargument för att inte göra något åt saken. Men just att det ytterst sällan står ”naturvin” på etiketten, gör ju att Systembolaget har en ännu viktigare uppgift i att guida sina kunder. Istället gör bolaget raka motsatsen. Under lång tid har det tillåtit att en stor importör fått klistra dit ordet ”naturvin” på ett vin från en av Frankrikes största vinfabriker, trots att det inte i någon rimlig mening kan betecknas som naturvin.
För att få tag i världens mest okomplicerade och ursprungliga vin måste man idag paradoxalt nog ha mer koll än andra konsumenter. Inte konstigt att många vindrickare idag rundar monopolet och skaffar sig sitt vin på annat sätt.
Det är sant att Systembolaget redan 2012 lanserade ett antal naturviner, men tråkigt nog blev det en flopp. Tiden var inte mogen och vinerna sågades av konservativa skribenter. Då var ”Bolaget” imponerande tidigt på bollen – idag riskerar det att bli överspelat.
Här är mitt, och många engagerade vinkonsumenters, förslag till Systembolaget:
• Öka antalet naturviner radikalt och börja samtidigt märka ut naturvinerna i butikerna. Att vänta på att något ska hända på EU-nivå kommer att ta alldeles för lång tid. Utgå exempelvis från den definition som nyligen skapats av franska naturvinsbönder och fått stöd av landets myndigheter.
SKRIBENTEN
Mats-Eric Nilsson, journalist, författare och föreläsare. Har förutom Nyfiken på naturvin (Ordfront förlag) bland annat skrivit Den hemlige kocken.
Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.