Annons

Annons

Annons

Perstorp

På planeten Rosengren snurrar det mesta

Göran Rosengren är lika egensinnig som de lekfulla skapelserna som han ställt upp utanför lantmännens gamla lokaler i Häljalt. Inne i huset har han byggt en egen värld av modeller, konst, leksaker och i stort sett allt som fångar hans intresse.

Text

De flesta av skapelserna utanför Göran Rosengrens hus rör sig i vinden. Fast en är trasig vid vårt besök. ”Jag har lite ont i höften så den får jag laga när jag frisknat till”, säger han.

Bild: Stefan Ed

Annons

Det som inte porlar, plingar eller plaskar hemma hos Göran Rosengren snurrar och slamrar istället.

Här trängs meterhöga statyer av indianer och faraoner med en egenbyggd modelljärnväg, hötorgskonst, ett elefanthuvud i trä och en julkrubba i jätteformat.

Ett besök hos Göran Rosengren är som att besöka en blandning mellan ett kuriosakabinett och en historisk föreläsning. I 110 kilometer i timmen.

Bild: Stefan Ed

– Och detta är en träningsstation för astronauter, säger Göran Rosengren själv med en gest med handen.

Den sistnämnda är visserligen en byggsats från K'nex, en amerikansk legovariant, men man hade knappast förvånats om den var riktig - här är proppfullt med märkliga prylar.

Annons

En modell av en fors driver en arkimedesskruv, som i sin tur driver en fläkt som blåser på ett vindspel i metall.

Bild: Stefan Ed

Annons

– Det här är min värld som jag byggt upp. Du lever ju bara en gång och det här är saker som jag tycker är roliga, säger han.

Det mesta är saker Göran Rosengren byggt själv, någon som byggsats men mer ofta efter en ritning han lyckats komma över eller bara en beskrivning. Och varje föremål har en bakgrund och en historia. Eller två, det sprutar historier och fakta ur honom.

En kinesisk navigationsvagn som Göran Rosengren byggt efter beskrivningar. Hur vagnen än svänger pekar figuren på toppen alltid åt samma håll.

Bild: Stefan Ed

– Det här är så som jag tänker mig Galileis pendelur. Han var den förste som insåg att man kan använda en pendel för att mäta tid. Forskarna har tvistat om hur det skulle ha sett ut, men jag har byggt det, säger han stolt.

Hans relation till sanningen verkar ibland vara ganska avslappnad. Som när han presenterar sin evighetsmaskin som "lösningen på alla energiproblem”.

Visst snurrar Göran Rosengrens perpetuum mobile när han sätter fart på den. Men en riktig evighetsmaskin? Nja.

Bild: Stefan Ed

Visst är det en vacker pjäs, som snurrar och snurrar tills Göran Rosengren drar i bromsen. Men lite skeptiska är vi allt.

– Tror ni mig inte? säger han med ett finurligt leende och pekar sedan ut nästa sak i samlingen.

Byggmodellen av en av de första bilarna inspirerade Göran Rosengren att bygga en i full skala. Självklart ska den gå att köra.

Bild: Stefan Ed

Annons

Annons

Finns det någon evighetsmaskin i huset är det nog snarare Göran Rosengren själv, som verkar helt outtröttlig. Vi får veta att han är 92 år gammal, har ett förflutet som tandtekniker men är pensionerad sedan 40 år - för det blev trist - och han nämner en ingenjörskurs han tagit via Hermods.

Annars är han lika sparsam med detaljer om sig själv som han är frikostig med historier om sina saker.

– Det finns dom som vill göra en dokumentär om mitt liv, men det är jag inte intresserad av, säger han.

”Datorer är djävulens redskap. Folk pratar ju inte med varandra längre” slår Göran Rosengren fast.

Bild: Stefan Ed

Det verkar dock finnas ett genuint intresse för mekanik i det mesta han bygger och samlar. Alla båt och bilmodeller har till exempel fungerande motorer.

– Rörelsen är viktig, vinden och allt som lever rör sig ju. Och det finns en glädje i det här skapande arbetet, att tillverka någonting. Det vet folk inte i dag, de bara sitter med näsan i sina mobiltelefoner.

Tavlorna han målat kallar han för Erotiskt linjespel. ”De kan bli värda något om 50 år när jag dör” säger Göran Rosengren, 92.

Bild: Stefan Ed

Själv menar han att det inte finns några ambitioner med det han skapar och bygger. Han får en idé och jobbar på den. Kör han fast får den vänta medan han fortsätter med nästa projekt.

Annons

– Men det händer ju att folk stannar till och tycker att det är fina saker jag ställt upp utanför. Då blir jag ju glad.

Alla båtmodellerna har fungerande motorer. Chimpansen i trä är en av de få saker som inte rör sig själv.

Bild: Stefan Ed

En av två K'nex modeller i jätteformat. Bollar far runt i sådan fart att den egyptiska drottningen intill nästan verkar ducka.

Bild: Stefan Ed

”Jag tittar inte på tv eller lyssnar på radio. Men jag spelar musik ibland för att roa mig” säger Göran Rosengren.

Bild: Stefan Ed

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan