AnnonsHbg Talks

Anna Kinberg Batra om att leda i förändring och att våga fatta beslut trots skakiga tider

I en allt otåligare värld har ingen längre råd att vänta. Ledare måste våga fatta snabba beslut och leva med konsekvenserna. Det menar Anna Kinberg Batra. På Hbg Talks talar hon om att leda i förändring och likheter mellan politik och näringsliv.

Ledarskap i förändring och osäkra tider kopplat till erfarenheterna från politikens värld. Det ska den tidigare moderatledaren Anna Kinberg Batra tala om på Hbg Talks 13 oktober.

– Jag kommer att beröra vikten av den gröna omställningen. Det har jag märkt de senaste åren, att det är näringslivet som leder den, säger hon.

Sedan hon lämnade partiledarskapet har Anna Kinberg Batra noterat att kraven som ställs på ledarskapet i näringslivet och i politiken i mångt och mycket liknar varandra.

Anna Kinberg Batra kommer till Hbg Talks den 13 oktober. FOTO: THOMAS EHRNBORG

– Ingen kan längre tänka att ”snart lugnar det ner sig efter allt stök som är just nu”. Alla har nu i uppdrag att leda i förändring och i en snabbt föränderlig tid, säger hon.

Hon påpekar att man inte ska underskatta  skillnaden i kultur mellan partier och företag.

Om du ska vinna andelar för ditt parti så måste du ta dem av någon annan. Därför är politiken konfliktorienterad, och söker konflikt även om det inte finns någon.

–Medan i näringslivet, inte minst i snabbväxande bolag, kan man verka i en bransch där allting växer och förändras. Då blir det en annan kultur där man hjälps åt att bygga.

Men i slutänden handlar det i båda fallen om att leda människor, menar hon.

– Det gör det oavsett om du är vd, entreprenör, partiledare eller kommunstyrelsens ordförande. Du måste orka, du måste våga fatta beslut på den information du har. Det är det som är ditt uppdrag. Och om det blir fel och det är för många som blir arga på dig får du till slut lämna, det gäller både i politik och näringsliv.

Här kan du läsa mer om programmet under Hbg Talks!

Och arga kan det ofta vara många som blir. Anna Kinberg Batra säger att hon var den första moderata partiledare som överhuvudtaget använde sociala medier.

Evenemanget som äger rum på på Clarion Hotel Sea U i Helsingborg.

– Tempot piskades upp, allting blev mer otåligt och tillspetsat. Nackdelen med det är att folk blir mer oroliga, konflikter och stereotyper förstärks, säger hon och fortsätter:

– I praktiken blir kravet att vara perfekt omedelbart om man ska lyckas hundraprocentigt när allt är så kortsiktigt. Och det är väldigt svårt för alla levande människor, och ledare är ju faktiskt levande människor även om man kanske har lite hårdare hud.

Men hur hårdhudad man än är blir det i längden svårt att inte låta sig påverkas av kritik man upplever som orättvis. Den problematiken menar Anna Kinberg Batra i princip är densamma i näringslivet som i politiken, åtminstone i den absoluta toppen.

– Stora publika bolag har ju också tusentals som tittar och ställer krav varje dag, inte minst i börsnoterad miljö. Om du driver ett företag som är känsligt för konsumenters preferenser och du får stora grupper av konsumenter emot dig, då kan du behöva stänga ner imorgon.

2018 gav Anna Kinberg Batra ut boken "Inifrån", en personlig berättelse om åren i svensk politik, om livet som statsministerkandidat och om ledarskap när förutsättningarna ändrades. FOTO: TOMAS EHRNBORG

För Anna Kinberg Batra själv är livet numera lite lugnare än på partiledartiden.

Det är färre som är arga på mig, såvitt jag vet i alla fall. Men jag jobbar ju för fullt igen.

–Jag har styrelseuppdrag och har också investerat i och är rådgivare till några olika företag som driver samhällsförändring, mest inom klimatområdet.

Inför besöket i Helsingborg passar hon på att hylla partikamraten Peter Danielsson som hon känner sedan tiden som ungdomspolitiker, och kallar honom ”en av moderaternas främsta kommunalpolitiker i landet överhuvudtaget”.

Och så konstaterar hon att hennes bror funnit kärleken i Skåne, liksom hon själv gjort,

– Jag i Lund och han i just Helsingborg, med Ängelholmsbakgrund. Och han gifte sig på Ven. Både jag och min bror har alltså delvis hjärtat i Skåne.

Här kan du läsa mer om programmet under Hbg Talks!

Fakta

Anna Kinberg Batra

Bakgrund: Civilekonom, utbildad på Handelshögskolan i Stockholm. Distriktsordförande för Moderata ungdomsförbundet i Stockholms län 1996-1998, riksdagsledamot 2000-2018 och gruppledare för Moderaterna 2010-2014, partiledare för Moderaterna 2015-2017.
Nuvarande engagemang (i urval): Styrelseordförande för Swedish Space Corporation, styrelseledamot i Polarium Energy, fastighetsbolaget Castellum och greentech-bolaget Cinis Fertilizer.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av HDs redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan