Annons

Annons

Annons

opinionEnergipriser

Aktuella frågor
”Den gröna omställningen är avgörande för att lösa Europas energiproblem.”

Ju mer vi investerar i ren energi i dag, desto mindre beroende blir vi av opålitliga eller rentav illvilliga leverantörer. Det skriver André Küüsvek, chef för Nordiska investeringsbanken, och Werner Hoyer, chef för Europeiska investeringsbanken.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Med hög kreditvärdighet och stabila finansieringsbaser erbjuder vi långsiktig finansiering till viktiga projekt, skriver artikelförfattarna. Bilden visar Northvolts batterifabrik i Skellefteå.

Bild: Axel Hilleskog

Annons

Rysslands aggression i Ukraina har drivit in Europa i en energikris. Behovet av åtgärder är akut. Europa måste därför stärka sin förmåga att motstå energistörningar och påskynda sin övergång till en koldioxid- snål ekonomi.

Energieffektivitet – både i hemmet och inom industrin – samt förnybar produktion behöver omedelbart skalas upp. Industrin har kunnat minska sin gasförbrukning snabbare än väntat och många länder har en lång lista på förnybara projekt och nätanslutningar som bara väntar på att byggas. Ju mer vi investerar i ren energi i dag, desto mindre kommer vi att överhetta planeten och desto mindre beroende kommer vi att vara av dyrbar, importerad energi från opålitliga eller till och med illvilliga leverantörer.

Annons

Förnybar energi är nyckeln till att bekämpa klimatförändringarna på lång sikt, men också en mycket viktig del av lösningen på de omedelbara utmaningar vi står inför. En grön omställning är avgörande för att lösa Europas energiproblem.

Annons

Den ryska invasionen har påmint oss om vikten av att trygga vår energiförsörjning. Enkelt uttryckt är energi en säkerhetsfråga och att minska koldioxidutsläppen är en fråga om strategisk autonomi.

Det politiska engagemanget för dessa mål är uppenbart i många nya initiativ, inklusive Versailles-slutsatserna om energi, Europeiska kommissionens REPowerEU-plan och, på senare tid, Östersjöstaternas Marienborgdeklaration.

Utmaningen blir att behålla vår beslutsamhet när kostnaden för den nuvarande energikrisen biter, skadar företag och hushåll och driver ekonomier mot recession. Samhällen måste ta itu med frågan om en rättvis omställning då högre energipriser innebär en omedelbar börda.

EU-kommissionen uppskattar att för att Europa ska bli oberoende av rysk gas krävs ytterligare 270 miljarder euro i investeringar i energieffektivitet, förnybar energi och elnät fram till 2030.

Annons

Internationella finansiella institutioner som Nordiska investeringsbanken (NIB) och Europeiska investeringsbanken (EIB) har en viktig roll att spela i kristider. När kommersiella långivare blir mer försiktiga och ovilliga att låna ut, är institutioner som våra redo att gå in och fylla luckorna. Med hög kreditvärdighet och stabila finansieringsbaser erbjuder vi långsiktig finansiering till viktiga projekt. Detta mobiliserar ytterligare privata investeringar, även i de mörkaste tider.

Annons

Samarbete mellan nationella, regionala och EU-institutioner är avgörande. Både Europeiska investeringsbanken och Nordiska investeringsbanken har lång erfarenhet av att finansiera stora projekt och arbeta tillsammans. Under de senaste fem åren har samarbetet resulterat i cirka 10 miljarder euro i samfinansierade projekt, med mer på gång.

Våra gemensamma projekt täcker många sektorer, från transportinfrastruktur till skolor och sjukhus. I Lettland stödde vi en ny förbifart, som kommer att leda transittrafik bort från tätbefolkade områden i Kekava till en ny väg, vilket minskar föroreningar och trängsel samt förbättrar trafiksäkerheten. I Esbo, Finland, hjälpte vi till med att finansiera byggandet av åtta skolor och förskolor för 4 000 barn och unga.

Inom energisektorn har våra två institutioner bidragit till många viktiga föregångsprojekt, inklusive vindkraftsparker, avancerade batterier och energiförbindelser mellan länder. Byggandet av Northvolts storskaliga fabrik för tillverkning av litiumjonbatterier i norra Sverige kommer att leverera världens grönaste litiumjonbatteri, med ett minimalt koldioxidavtryck. Stöd till Vestas Wind Systems i Danmark är ett strategiskt steg för energiomställningen från traditionella källor till förnybar energi och klimatbegränsning. Sådana projekt bidrar inte bara till Europas konkurrenskraft och autonomi, utan genom forskning och utveckling till hela världens gröna omställning.

Annons

I denna allvarliga stund känner vi vikten av vårt ansvar och vi är redo att göra mer. Europeiska investeringsbanken och Nordiska investeringsbanken har åtagit sig att fördjupa sitt samarbete, särskilt i Östersjöregionen. Det betyder ren och säker energi för småföretag och lokala samhällen, och för innovation. I slutändan skapar allt detta en mer hållbar framtid.

SKRIBENTERNA
André Küüsvek är chef för Nordiska investeringsbanken.
Werner Hoyer är chef för Europeiska investeringsbanken.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan