Annons

Annons

Annons

opinionSvensk politik

Aktuella frågor
”Att frigöra individer från förtryckande strukturer är en central del av liberalismen.”

Vi vädjar till Liberalerna att bli en kraft i arbetet för transpersoners mänskliga rättigheter, och inte bara passivt hålla röda linjer. Det skriver Ann-Christine Ruuth och Martin Nihlgård från förbundet Transammans.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Några frågor som oroar inför mandatperioden är rätten till vård, inställningen till könstillhörighetslagen och rätten att välja juridiskt kön, skriver artikelförfattarna.

Bild: Christine Olsson/TT

Annons

Valresultatet har gjort många av Transammans medlemmar både rädda och förbannade. Det gäller både transpersoner och närstående. Sverigedemokratisk genomförd politik innebär ett direkt hot mot transpersoners hälsa och liv.

Sverigedemokraterna kommer ut som absolut sämst vad gäller hbtqi-rättigheter, bland annat i en kartläggning från Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, RFSL. Några frågor som oroar oss extra mycket är rätten till vård, inställningen till könstillhörighetslagen och rätten att välja juridiskt kön. I dessa frågor sticker Sverigedemokraterna ut i negativ riktning, och i två av dem också Kristdemokraterna och Moderaterna.

Annons

Liberalerna har däremot ofta gått före och stått upp för hbtqi-personers mänskliga rättigheter. Därför vädjar vi till Liberalerna att bli en kraft i detta arbete och inte bara passivt hålla röda linjer, utan aktivt driva på i tre för transpersoner livsavgörande frågor.

Annons

Sverigedemokraterna är ensamma om att föreslå åldersgräns på 25 år för medicinsk vård i form av hormonbehandling och kirurgiska ingrepp. Redan idag är köerna till ett första möte med den könsbekräftande vården på många håll långt över två år. Därefter tillkommer en utredningstid på upp till två år och först därefter kan det bli tal om hjälp, något ytterst få unga får idag. Att höja gränsen till 25 år skulle leda till ett enormt lidande och ännu fler förlorade liv. Här måste Liberalerna självklart inte bara sätta en röd linje mot åldershöjning, utan också jobba för att tillgång till bra könsbekräftande vård med rimliga väntetider ska finnas över hela landet.

Sverigedemokraterna vill inte göra det möjligt för personer att ändra juridiskt kön utan krav på medicinsk utredning. Men den personliga självidentifikationen måste vara avgörande för en persons juridiska kön.

Transammans jobbar under devisen fri att vara den du är, därför är detta för oss en självklarhet. Flera europeiska länder har redan en sådan lagstiftning och det är hög tid att Sverige följer efter. Även Kristdemokraterna uttrycker en viss tveksamhet, medan det i övriga partier finns en vilja att fatta detta beslut för att avsevärt förbättra livet för transpersoner.

Därför vädjar Transammans till Liberalerna att, tillsammans med en tydlig majoritet av Sveriges riksdag, stå upp för transpersoners rätt att välja juridiskt kön och driva på frågan så att den landar i en ny lagstiftning.

Annons

Annons

Sverigedemokraterna vill inte göra det möjligt för barn över 12 år att med målsmans godkännande byta juridiskt kön. Då köerna för att få medicinsk hjälp är väldigt långa och den psykiska ohälsan stor bland unga transpersoner kan detta vara en livsavgörande hjälp. Det finns sedan 2014 en färdig utredning som pekar på möjligheten att införa denna rättighet för barn över 12 år. Här finns en viss tveksamhet också i Moderaterna och Kristdemokraterna. Däremot är det övervägande positivt hos riksdagens övriga partier. Därför vädjar Transammans till Liberalerna att, tillsammans med en majoritet i Sveriges riksdag, stå upp för unga transpersoners hälsa och genast driva igenom denna lagstiftning.

Det finns med Liberalerna en majoritet i riksdagen för att utföra livsviktiga förändringar för transpersoners mänskliga rättigheter. Att frigöra individer från förtryckande strukturer är en central del av liberalismen. Så detta borde vara självklara frågor för Liberalerna att driva i riksdagen oavsett vem som bildar regering.

SKRIBENTERNA
Ann-Christine Ruuth, förbundsordförande Transammans.
Martin Nihlgård, styrelseledamot Transammans.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan