Annons

Annons

Annons

kulturSvensk politik

Rakel Chukri
Lär dig prata som Johan Pehrson – varje mening ska vara ett äventyr!

En vanlig korvgubbe? Nej nej, Johan Pehrson är först och främst en retorisk figur. Vill du bli som han? Läs och lär!

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Det har utlysts prispengar till den som hittar liberala förslag i Tidöavtalet som ska ligga till grund för den nya regeringen. Men Johan Pehrson verkar inte vara orolig. Foto: Christine Olsson / TT

Annons

Rakel Chukri är medarbetare på kulturredaktionen.

Var stolt över att ditt parti övergett sina kärnfrågor!

”Mitt parti består av mycket kloka människor som förstår att när man går till val så säger man en sak innan valet. Sedan genomförs valet, så säger man en sak också efter valet”, sa Johan Pehrson på fredagens gemensamma pressträff med Jimmie Åkesson, Ebba Busch och Ulf Kristersson.

På ren svenska betyder det: Liberalernas överenskommelse om att vara emot visitationszoner, tiggeriförbud och anonyma vittnen uttrycktes ju före valet. En modern ”liberal” lever i nuet. Carpe diem!

Släng in omotiverade förolämpningar! Glöm inte att andas!

Hur sticker man ut under en presskonferens där alla andra partier fått igenom sina viktigaste frågor, medan man själv fått nöja sig med en tummetott? Varför inte slänga in en omotiverad attack på herr-landslaget? Johan Pehrson kombinerar detta med sin vanligaste metod för att öka den dramatiska effekten: Tryffera varje mening med flera högljudda utandningar. Här bjuder Pehrson på en masterclass:

Annons

Annons

”Och när vi här lyfter fram (utandning) vikten av (ny utandning) kvalitet och toppklass på svensk (paus) idrott när vi pratar om, eh (titta ner i manuset för att hitta en riktning) inte minst då fotboll och elithockey, så vill jag understryka att detta även gäller herrfotbollen.”

Existentiella frågor!

Tidöavtalet innehåller rejält med SD-godis. Asylsökande ska befinna sig i transitcenter under hela asylprocessen och utländska medborgare ska utvisas om de gjort sig skyldiga till ”bristande vandel”, som att inte respektera ”grundläggande svenska värderingar”.

Hur hanterar en liberal dessa illiberala förslag? Genom att lyfta fram existentiella frågor. ”Vi måste se till att vi skapar en mening för vår tid här på jorden”, sa Pehrson. Något som självklart kommer pigga upp tillvaron i transitcentren.

Johan Pehrson kämpar med leendet bredvid Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson och Ebba Busch. Foto: Jonas Ekströmer/ TT

Känn kraften i att vara en ensam värld!

Efter presskonferensen twittrade Johan Pehrson glatt: ”Maktskifte! Det liberala avtrycket är bergfast.” Det har utlysts prispengar till den som hittar liberala förslag i Tidöavtalet, men kanske har Johan Pehrson inspirerats av Edith Södergrans diktrader: ”Jag är en del av alltets stora kraft, en ensam värld inom miljoner världar”.

Varenda mening ska vara ett äventyr!

”Varje gång Johan Pehrson inleder en mening, kommer jag på mig själv med att spänt undra hur den ska avslutas. En upplevelse jag tycks dela med Johan Pehrson”, skriver författaren och journalisten Björn Alverfeldt på Twitter. Han levererar ett nyckeltips till att behärska Pehrsonskan: Imitera när brudens far håller sitt tal utifrån några enstaka stödord.

Annons

Annons

Fly in i köket!

”Han liksom ramlar in i rum, högljudd och högröd, alltid hungrig, finns det nån varmkorv i närheten?” skrev Alex Schulman nyligen om L-ledaren i DN.

Johan Pehrson har nu fyra långa år framför sig, då han är inkvoterad i regeringen för att driva igenom Jimmie Åkessons politik. Hur ska Pehrson stå ut? Kanske genom att utöka sitt mattipsande på Instagram? I köket kan ingen höra dig skrika.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan