Klockan är strax efter 12.00 och på flera av restaurangerna i centrum ringlar sig kön lång av lunchgäster. Hamburgare, sallader, husmanskost eller indiskt – lunchalternativen är många.
Många gäster väljer att äta på restaurangerna, medan andra tar med sig maten därifrån. Det smartaste knepet en gäst kan göra är att sitta kvar på restaurangen och sen tar med sig eventuella rester hem – en så kallad ”doggybag”.
Ekonomiskt och miljösmart eller pinsamt och krångligt? Det ser ut som det senare är svaret på varför en ”doggybag” till matresterna inte är särskilt efterfrågat på svenska restauranger.
– Det räcker med att se sig omkring när man äter en lunch ute. Det är väldigt få som tar med sig överbliven mat hem, säger Karin Fritz, projektledare för minskat matsvinn på Livsmedelsverket.
Annons
Annons
En undersökning som Konsumentföreningen Stockholm gjorde för ett antal år sedan visade att 8 av 10 restauranggäster inte bad om en låda för att ta med sig det som blev kvar på tallriken.
Resultaten bekräftas av ytterligare en kundundersökning som gjordes i Halmstad för några år sedan. Den visade att många tyckte att det kändes pinsamt att fråga om en matlåda, de flesta ville hellre att personalen skulle erbjuda en doggybag när det blev mat över.

Det finns många goda skäl att ta med överbliven restaurangmat med sig hem. Men fortfarande är det få som använder doggybag, enligt Karin Fritz på Livsmedelsverket.
Bild: Pressfoto
2020 stod restauranger och hotell för 65 000 ton livsmedelsavfall, enligt beräkningar från Naturvårdsverket. I siffran ingår även oundvikligt avfall som skal och blast från grönsaker.
– Det man kan säga är att bufféer driver mer matsvinn eftersom gästerna ofta lägger upp för mycket, säger Karin Fritz.
De privata hushållen står för den absoluta majoriteten av allt hushållsavfall i Sverige. Det onödiga avfallet beräknas till 178 000 ton.
Men hur vanligt är det att helsingborgare tar med sig doggybag från restaurangen?
Inte ofta enligt de restauranger som HD har pratat med.
– Någon enstaka gång i veckan, blir svaret från Maja Larsson som driver restaurangen Redimat tillsammans med kollegan Frida Granström.
Deras restaurang erbjuder doggybag för den som vill, men det är ganska ovanligt.
– Det brukar inte bli så mycket rester kvar på tallriken, men om det blir det så verkar det som att de flesta väljer att lämna än att ta med hem, konstaterar hon.
Annons

Maja Larsson driver tillsammans med Frida Granström restaurangen Redimat här i Helsingborg.
Bild: Emil Langvad
Annons
En en annan del av centrum ligger restaurangen K-gränd. Victor Magnusson är en av krogens ägare.
– Det händer, men är inte jättevanligt. Vi fyller hellre på med mer mat än lägger upp för mycket. Vi är inte överdrivna i våra portioner, säger han.
Om en gäst lämnar mycket mat på tallriken brukar Victor och hans kollegor fråga om gästen vill ha med sig resterna hem.
– Det finns nog de som tycker det är pinsamt att be om det, och därför försöker vi hjälpa till och fråga dem istället.
Fakta
Doggybag: En undersökning om vanor på restaurang
Åtta av tio ber inte om doggy bag på restaurang
Majoriteten av svenska folket (81%) brukar inte be om doggy bag, dvs be om att få ta med maten hem, om det är mat kvar på tallriken vid restaurangbesök.
Det är pinsamt att be om doggy bag tycker hälften
Av de som inte brukar be om doggy bag uppger cirka hälften (46%) att skälet är att det är pinsamt. Var tredje (29%) tycker att det är opraktiskt och svårt att få med en doggy bag hem.
Fler än hälften har inte tänkt på doggy bag som en miljögärning
Mer än hälften (60%) av svenska folket har inte reflekterat över att ”be om doggy bag” på restaurang, om man har mat kvar på tallriken, är en god gärning för miljön, eftersom maten då inte behöver slängas. Att producera mat kräver stora resurser och ger utsläpp till luft och vatten. Om maten slängs har all miljöpåverkan skett i onödan.
Ofta mat kvar på gästernas tallrikar
Av de tillfrågade 35 restaurangerna uppger 60 procent att det ofta händer att gästerna lämnar mat kvar på tallriken. Trots det upplever restaurangerna att gästerna aldrig (43%) eller nästan aldrig (46%) ber om doggy bag.
Restaurangerna övervägande positiva till doggy bag
Majoriteten (74%) av de restauranger som svarat på KfS enkät tycker att det är bra att gästerna ber om doggy bag när det blir mat kvar på tallrikarna. De tycker det är bra att mat inte behöver slängas. Och lite mer än hälften (55%) kan tänka sig att aktivt fråga gäster med överbliven mat om de vill ta med maten hem.
Tallrikssvinnet - restaurangernas största matsvinn
Cirka hälften (46%) av de tillfrågade restaurangernas uppger att det är tallrikssvinnet som är störst.