Annons

Annons

Annons

Billig vinter

Tips till nybörjaren i svampskogen

Svampplockning är ett billigt och mättande nöje, för den som vad man ska leta efter och var. Här hittar du nybörjartips i skogen och recept för höstens svampkok.

Text

Svampar lever ofta i symbios med träd. De får näring i form av kolhydrater och förser samtidigt träden med att få vatten.

Bild: Niklas Gustavsson

Annons

Fredriksdals svampexpert Karin Hjelmer har några matnyttiga tips till nybörjaren i svampskogen.

För det första ska den som beger sig ut i skogen under höstlovet hålla utkik efter senhöstsvampar. För det andra ska den inte plocka något som den inte är säker på går att äta, poängterar hon med eftertryck.

Karin Hjelmer tycker att det är något särskilt med att komma ut i skogen och skörda sin egen mat.

Bild: Sven-Erik Svensson

– Matsvampar är framförallt knutna till träd, eftersom de lever i symbios med trädens rötter. De finns i alla typer av skogar säger Karin Hjelmer.

Trattkantareller är lätta att känna igen och hittas i både bokskogar och på åsar. Karin Hjelmer tipsar om att hålla utkik i slänter, där de trivs bra.

Annons

Trattkantarellen växer i kluster, där det finns en finns det flera. Bild: Rolf Zieger

Annons

I Vombområdet och tallskogarna längs skånska kusten går det ännu att hitta soppar. Några goda tips är Brunsopp, Björksopp och Smörsopp.

– En enkel regel är att hoppa över de som har något rött på sig. På undersidan av sopparna ska de vara som små hål, så kallade rör.

Karljohan och Smörsopp är två goda soppar som går att hitta under höstens turer i skogen. Bild: Mats Roslund/Thomas Löfqvist

Bild: Thomas Löfqvist

Hon varnar nybörjaren för Gallsoppen. Den är inte giftig, men smakar väldigt illa och är lätt att missta för en Karljohan.

Ostronskivling är en annan art som är lätt att känna igen och hittas i Skåne. Den kan framförallt dyka upp i bokskogar, även sent i oktober.

– Gärna på gamla döende träd eller liggande stammar. Den har grå hatt och är en mussling, alltså sitter inte foten mitt under hatten.

Ostronskivling växer på gamla träd och är en del av nedbrytningsprocessen.

Bild: Ola Nilsson

Karin Hjelmers allra bäst tips är att skaffa sig en bra och framför allt nyskriven svampbok. Det kan vara till en fördel om den har få arter, men är desto mer instruktiv så det går att identifiera svamparna redan på plats i skogen.

Svamprecept

Svamprisotto

Svamprisotto. Det går bra att blanda olika sorters svampar i risotton. Extra gott blir det att smörsteka några champinjoner och toppa rätten med.

Bild: Foto: Ove Jonsson

4 deciliter svamp
4 deciliter risottoris
2 finhackade schalottenlökar
3 finhackade vitlöksklyftor
1½ deciliter vitt vin
1 deciliter sjudande buljong
1 deciliter riven parmesan
olivolja
smör
nymalen svartpeppar
salt
ett knippe persilja

Annons

Annons

Skär svampen i mindre bitar. Fräs schalottenlök och vitlök i olivolja i en rymlig gryta. Tillsätt ris så att att det täcker botten väl. Rör runt tills riskornen är glansiga. Häll på vitt vin och låt koka in. Låt svampen fräsa med en stund. Häll på sjudande buljong, någon deciliter i taget varefter det kokar in. Rör hela tiden. Fortsätt tills riset är mjukt med lite tuggmotstånd. Smaka av med vin och salt. Tillsätt parmesan och en rejäl klick smör. Peppra och rör om. Låt vila under lock ett par minuter. Strö över hackad persilja och extra parmesan.

Svampquesadilla med lagrad ost

Svampquesadilla med lagrad ost. Genom att lägga quesadillasbröden i en hög håller de värmen och du kan enkelt skära upp alla samtidigt.

Bild: Janerik Henriksson/TT

300 gram blandad svamp
3 finhackade vitlöksklyftor
3 matskedar sherry
1 matsked japansk soja
1 nypa chiliflakes
½ citron, rivet skal
2½ deciliter lagrad ost
12 små tortillas
1 knippe hackad bladpersilja
smör
nymalen svartpeppar
flingsalt

Skiva svampen och stek på medelvärme tills den slutat vätska. Tillsätt en klick smör, vitlök, sherry, soja och chiliflakes. Sänk värmen och låt puttra i en kvart. Smaka av med citronskal, peppar och salt. Bred ut svampröran i ett tunt lager på en tortilla. Strö över persilja och ost. Lägg en tortilla ovanpå och tryck till. Stek på medelvärme och vänd försiktigt när den har fått färg. Låt svalna något och skär sedan i bitar.

Svampsoppa med etiopisk kryddning

Annons

Svampsoppa med etiopisk kryddning. Se upp med att endast använda trattkantareller tillsammans med denna kryddning, det kan göra soppan för besk.

Bild: Thomas Karlsson

Annons

500 gram skivad blandad svamp
2 deciliter hackad paprika – orange eller vit
3 deciliter hackad rödlök
1 deciliter rött vin
5 deciliter vatten
1 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
50 gram smör
smör och olivolja

Kryddblandning:
2 matskedar tomatpuré
1 tesked garam masala
1 tesked paprikapulver
1 tesked chilipulver
1 tesked spiskummin
salt
svartpeppar

Fräs svampen i en vid tjockbottnad kastrull, tills den slutat vätska. Lägg sedan i paprika och lök tillsammans med smör och olja och stek ytterligare i fem minuter. Blanda alla ingredienser till kryddblandningen och fräs med grönsakerna i några minuter. Häll i vin, vatten och buljong. Låt sjuda under lock i 20 minuter. Lägg i smöret och mixa soppan noga. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt eventuellt mer av någon krydda eller späd med vatten efter smak. Servera med bröd och smör.

Förra hösten begav sig HD:s reporter Peter Ferm och fotografen Tom Wall ut i skogen med svampexperterna Karin Hjelmér och Caroline Ekbom-Ågren ut i skogen. Här kan du se den direktsändningen i efterhand:

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan