Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Istället för framtidsanalyser behöver vi objektiva experter som ser fakta

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild från SVT:s valvaka i tv-huset i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/TT

Annons

Varför detta beteende i tv-nyheterna?

Jag följer minst en gång per dag nyheterna i våra olika tv-kanaler och slås alltför ofta av hur stort utrymme tv-kanalernas olika politiska så kallade ”experter” tar plats i sändningarna.

De beter sig som ”levande löpsedlar” och har omedelbara egna lösningar på dagsaktuella diskussioner. Det kan vara politiska debatter innan valet, eller som nu i dagarna, regeringsbildning och tillsättande av statsråd och tjänstemän.

Annons

Annons

Vem behöver deras tyckande? Innan något ens har hänt? De omger sig med flumorden: nog, kanske, om, ifall och troligen. Det är ett underkännande till public service och ett förminskande av lyssnaren/tittaren som kanske också kan tänka och i bästa fall i lite positiva banor.

Dessa människor ”målar spöken och demoner”. Jag har respekt för olika tidningars politiska åskådning men kan man inte begära mer av SVT/TV4? Så fort det handlar om inrikesnyheter kallar ofta nyhetsuppläsaren in ”dagens tyckare” som har blivit en person som tar över en som jag önskar neutral nyhetsuppläsares roll. Av redaktörer för debattprogram kan man begära mer ibland.

Hur vore det om man istället kritiskt granskade händelser och beslut som påverkat oss de föregående åren? Nu har vi sett över tid att många inhemska beslut har varit fel och där finns mycket att lära. Ledande personer, ofta politiker, går bara vidare som om inget hänt och felaktiga beslut som tagits pratas det knappast om. Att ha samma personer i opposition är ett svaghetstecken.

Istället för att tro en massa om framtiden borde fler kräva att få upp tidigare händelser och beslut till klargörande. ”Experterna” kan se i facit.

Vi människor skall inte vilseledas i olika partiers/rörelsers/sekters tyckande utan låt kunnigt opolitiskt folk sköta svåra frågor, där finns de riktiga experterna som bygger uttalanden på fakta. Släpp fram dem, då skapas en förståelse för framtida svåra beslut.

Ingemar Göthberg

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan