Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Unga ska kunna organisera sig på egna villkor och med sin egen agenda

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I Helsingborg presenterades nyligen en rapport om hur dåligt staden förhåller sig till barnkonventionen, skriver Eldin Nurkovic. Undersök­ningen ger ­staden underkänt i flera viktiga aspekter som direkt ­eller indirekt påverkar ungdomars möjligheter att vara en del av ett ­öppet Helsingborg. Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Annons

I februari 2019 valdes jag in som ledamot av Helsingborgs Ungdomsråd. Ungdomsrörelsen var då något helt nytt för mig. Jag hade precis börjat förstå vilket samhälle jag lever i, vilka strukturella motgångar som vi unga behöver tackla varje dag för att få vara en del av den svenska demokratin.

I flera årtionden, oberoende politisk färg, har det bedrivits en ansvarslös politik som lett till en svagare demokrati, ett samhälle där ungas inflytande är helt beroende av de vuxnas vilja att involvera oss unga. Detta är farligt för vår svenska demokrati!

I Helsingborg presenterades nyligen en rapport om hur dåligt staden förhåller sig till barnkonventionen. Undersökningen ger staden underkänt i flera viktiga aspekter som direkt eller indirekt påverkar ungdomars möjligheter att vara en del av ett öppet Helsingborg.

Annons

Annons

Resultat går inte att tolka på något annat sätt än som ett fullkomligt misslyckande när det kommer till lokal demokrati i vår kommun. Trots det faktum att barnkonventionen sedan januari 2020 är en svensk lag, motarbetas den kraftigt, inte bara i Helsingborg, utan i hela Sverige.

Jag har nu avgått som ordförande för Helsingborgs kommunalt ägda ungdomsråd. I ett år har jag som ordförande, kämpat för att göra ungdomsrådets röst hörd i Helsingborg, och inte minst i frågan om H22. Ungdomsrådets kritik mot den stora stadsmässan har flera gånger motarbetats och tacklats av kommunen, samtidigt som rådet hela tiden varit begränsat från inflytande, från möjligheten att styra över våra egna stadgar och från möjligheten att organisera oss på det sätt vi själva vill. Vår organisering har i många fall behövt utformas på kommunens villkor.

Jag tror på friheten! Jag tror på demokratin, och jag tror på ungas rätt att själva kunna forma sina egna liv, sina egna villkor och sin egen framtid.

Jag skriver denna artikel för att jag har ett besked att ge. Jag kommer, tillsammans med några andra engagerade ungdomar i Helsingborg, att starta Helsingborgs första fristående ungdomsråd. Det kommer att likna en lokal ungdomsförening vars syfte blir att organisera ungdomar i vår stad.

Föreningen kommer att äga sig själv, sina egna stadgar och sitt eget påverkansarbete. Det fristående ungdomsrådet kommer att ha större befogenheter och mer kraft att agera och bilda opinion i viktiga politiska frågor. Rådet blir ett forum för unga att engagera sig på ungas egna villkor, med vår egen agenda.

Annons

Annons

Jag står nu redo att påbörja arbetet för en starkare demokrati i Helsingborgs kommun. För jag tror att vi kan vända trenden, att vi tillsammans kan förändra och att vi tillsammans kan få politikerna att inse att ungdomar faktiskt är en del av det svenska samhället. Jag påbörjar arbetet med starten av Helsingborgs fristående ungdomsråd med visionen om ett Helsingborg där unga involveras i alla frågor som berör oss, antingen i dag eller imorgon. Jag vill se ett Helsingborg där vi unga inte behöver leva med politikens misslyckanden, där vi inte behöver städa upp efter politikens fiasko.

Nu är det viktigare än någonsin att vi jobbar tillsammans, att vi får saker gjorda. Det är hög tid att kommunen börjar följa svensk lagstiftning och slutar motarbeta barns och ungdomars rättigheter.

Tills dess att Helsingborgs stad tar sitt ansvar och blir en mer demokratisk kommun, förblir det snart uppstartade fristående ungdomsrådet kommunens största och starkaste opposition.

Eldin Nurkovic

Avgående ordförande Helsingborgs Ungdomsråd

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan