Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Regeringen måste se till att krisåtgärder kommer på plats.”

Planerbar, klimatvänlig elproduktion i södra Sverige måste öka. Det skriver Anna Jähnke och Yvonne Augustin från Regionala Utvecklingsnämnden.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi boende i elprisområde 4 sänkte drastiskt vår elförbrukning i september med 21 procent jämfört med september 2021, skriver artikelförfattarna

Bild: Fotograferna Holmberg/TT

Annons

Det finns ingen quick-fix som löser den pågående energikrisen, men två huvudspår framträder: den energi som finns måste användas mer effektivt och mer planerbar energiproduktion behövs i Sydsverige.

Boende och företag i elprisområde 4 har drabbats av landets högsta energipriser och sämsta leveranssäkerhet. På kort sikt riskeras människors privatekonomi och företag riskerar gå i konkurs, på längre sikt riskerar nyetableringar och konkurrenskraft att utebli. Även till synes små störningar skadar produktionsförmågan – för ett stort bageri innebär även ett kort elavbrott en återstartprocess som kan ta alltifrån några dagar till en vecka och 15 000 ton bageriprodukter kan behöva kasseras. Hälften av alla svenska livsmedel produceras i området, så bortfall och konkurs påverkar inte bara Skåne.

Annons

Annons

De olika krisåtgärder som diskuteras på nationell nivå behöver utvärderas i en känslighetsanalys så att de insatser som – förhoppningsvis – snart beslutas blir så verkningsfulla som möjligt.

Forskningsföretaget Energiforsk visade nyligen hur minskad efterfrågan på energi, framför allt vid effekttoppar, är det som snabbast sänker energipriserna. Skånes Effektkommission har startat processer för att effektivisera – Region Skåne arbetar till exempel med fastighetstekniska system för värme, kyla och ventilation. Energibolaget Eon lovar att sänka sin förbrukning med 15 procent och kommuner ser över temperaturer, öppettider och belysning. Malmö stad har givit nämnder och styrelser i uppdrag att minska energiförbrukningen.

Men på sikt kan vi inte banta oss ur detta. Planerbar, klimatvänlig elproduktion i södra Sverige måste öka. Elektrifieringen och den gröna omställningen har bara börjat och vi vill att den ska vara här för att stanna.

Vi ser ett behov av ökad kraftvärmeproduktion och mer tillgänglig elproduktion. Skånes effektkommission vill därför att

• förutsättningarna för befintlig och ny kraftvärme förbättras

• miljöprofilen för fjärrvärme förbättras med stöd till ökad utsortering och återvinning av plast och till koldioxidinfångning

• fjärrvärmens konkurrenskraft förbättras: ändringar i Boverkets byggregler,  skattesatser för avfallsförbränning, i synsätt på fjärrvärmens miljöbelastning vid avfallsförbränning

Annons

• möjligheten att öka elproduktionen vid topplast förbättras genom ändrade skattesatser för bioolja och andra åtgärder för att frikoppla värmeproduktionen från elproduktion.

Annons

Om alla skåningar drar sitt strå till stacken kan vi gemensamt se till att den kommande vintern blir uthärdlig. Vi boende i elprisområde 4 sänkte drastiskt vår elförbrukning i september med 21 procent jämfört med september 2021, så vi har redan visat att vi kan och vill bidra. Men den nya regeringen måste se till att krisåtgärder kommer på plats snabbt och energiproduktionen i Sydsverige kan öka.

SKRIBENTERNA
Anna Jähnke, ordförande i Regionala Utvecklingsnämnden och Skånes Effektkommission
Yvonne Augustin, andre vice ordförande i Regionala Utvecklingsnämnden

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan