Annons

Annons

Annons

Halloween

Halloween 2022 – allt du behöver veta

Vad är skillnaden mellan halloween, allhelgonadagen och alla helgons dag? När ska du klä ut dig, och när går barnen på ”bus eller godis”? Vi reder ut högtiderna.

Text

En spökafton i Landskrona 2015. Om denna utspelade sig på halloween, allhelgonadagen eller alla helgons dag låter vi vara osagt.

Bild: Britt-Mari Olsson

Annons

Samma förvirring uppstår varje år. När ska man egentligen fira halloween? Vilket datum är alla helgons dag? Och framförallt – när är det socialt accepterat att barn knackar dörr och tigger godis?

Vi har svaren, men först en kort historielektion: I katolska länder firas massvis med helgon, och så gjorde man även i Sverige under den katolska tiden. Men man ville också ha en dag då man firade sina profana döda – alltså en dag för de avlidna som inte uträttade stordåd à la Moder Teresa.

Till en början firade man denna högtid i maj, men eftersom skördefester vanligtvis firades i slutet av oktober så flyttade man "de dödas dag" till den tiden på året. Därav pumporna, eftersom pumpan är starkt kopplad till just skördefester.

Annons

Men varför promenerar man runt och tigger godis? Idén bygger på folktron i 1800-talets England och Irland, då man trodde att de döda kunde färdas fritt under den sista dagen i oktober. Därför började folk klä ut sig och gå från gård till gård, som en sorts hommage, kan man förmoda. Godisets intåg i traditionen handlade i grund och botten om en ren muta: för att få ungarna att springa omkring, var det inte så populärt att ge dem grönsaker och nötter, vilket annars var vad man åt när det vankades skördefest.

Annons

Så vad är då skillnaden mellan alla helgons dag och allhelgonadagen? Många tror att detta är olika namn på samma dag, men så är inte fallet.

Allhelgonadagen firas alltid den 1 november, och det har man gjort sedan 700-talet, då helgdagen instiftades av påve Gregorius III. Allhelgonadagen avskaffades som röd dag i Sverige 1772, men namnet har ändå levt kvar i kalendern. I år inträffar allhelgonadagen på tisdagen den 1 november.

Alla helgons dag röstades igenom i riksdagen under den så kallade kalenderreformen 1953. Här bestämde man att alla helgons dag inträffar lördagen mellan den 31 oktober och 6 november. I år alltså lördagen den 5 november.

• I USA firas halloween alltid den 31 oktober, vilket i år är på måndag. I Sverige har vi firat Halloween sedan 90-talet, men stirrar oss inte blinda på det faktiska datumet. Därför brukar halloween firas helgen före Alla helgons dag. Det rimligaste i år är alltså att ställa till med halloweenfest nu på lördag den 29 oktober.

Annons

• Hur är det med röda dagar? Alla helgons dag är en röd dag, men eftersom den alltid infaller på en lördag, blir det ingen extra ledighet. Allhelgonadagen är som sagt ingen röd dag. Och halloween har aldrig varit en röd dag i Sverige.

Annons

Problemet med att bestämma vilka dagar som egentligen gäller för ”bus eller godis” beror till stor del på att alla helgons dag inte har något fast datum. Detta finns bland annat beskrivet på bloggen Högtider och traditioner. I många bostadsområden idag bestämmer de boende tillsammans vilken dag barnen ska ge sig ut för att busa och be om sötsaker.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan