Annons

Annons

Annons

opinionSvensk politik

Aktuella frågor
”Tidöavtalets idéer för vinstjakten i skolan är hopplöst tandlösa.”

Den nya skolministern behöver visa att hon väljer elevernas rätt till kunskap före företagens vinstintressen. Det skriver Åsa Westlund (S) som är vice ordförande i utbildningsutskottet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Med utnämningen av Lotta Edholm (L) till skolminister har statsminister Ulf Kristersson (M) har satt bocken till trädgårdsmästare, menar artikelförfattaren.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Skolminister Lotta Edholm (L) kommer direkt från skolkoncernen Tellusgruppen. Tellusgruppen blev känd för allmänheten under sitt tidigare namn Hälsans förskola. De gav bokstavligen barnen hårt bröd och ljummet vatten för att ha råd att gå med vinst.

Sin första dag på jobbet levererade den nya skolministern vinst åt bolaget. Redan valresultatet fick Academedias aktier att rusa på börsen. Och den nya skolministern startade alltså med att göra ett börsklipp på sin egen utnämning. Statsminister Ulf Kristersson (M) har satt bocken till trädgårdsmästare.

På en direkt fråga i P1 morgon kunde skolministern inte svara på vems intressen – skolbolagens eller elevernas – som hon skulle företräda som skolminister. ”Allas”, blev svaret. Att en skolminister anser att det är lika viktigt att företräda vinstintressena i svensk skola som elevernas rätt till kunskap är faktiskt skandalöst.

Annons

Annons

Svensk skola står inför stora utmaningar. Inte minst handlar det om resurser. Och att resurserna ska användas rätt.

Den S-ledda regeringens fokus på mer resurser till skolan och landets kommuner har resulterat i 38 000 fler anställda i skolan sedan 2014. Ett likvärdighetsbidrag har gjort stor skillnad för de elever och skolor som är i allra störst behov.

Nu är risken tyvärr stor att det istället blir stora nedskärningar och krympande resurser för svensk skola. Den demografiska utvecklingen tillsammans med den höga inflationen innebär en enorm kostnadsutveckling i landets kommuner. En lågkonjunktur står vid dörren. Trots detta nämns inte ens ökade resurser till landets kommuner bland de prioriteringar som finns i Ulf Kristerssons regeringsförklaring eller i Tidöavtalet.

Dessutom kommer skolans pengar fortsätta gå till annat än elevers lärande. Det blir inget stopp på vinstjakten i svensk skola med den här regeringen.

Tidöavtalets idéer för att komma till rätta med vinstjakten inom skolan är hopplöst tandlösa. De orättvisa och segregerande kösystemen blir kvar. Därmed underlättas skolors möjlighet att sortera ut lönsamma elever för att göra vinst.

Den överkompensation som fristående skolor idag får för kostnader som bara kommunala skolor har då de när som helst måste garantera nya elever en plats, blir kvar. Även de religiösa friskolorna blir kvar. Detta trots upprörande avslöjanden om brister och trots att den förra regeringen tagit fram ett färdigt lagförslag för att stoppa nyetableringar av konfessionella friskolor.

Annons

Annons

Den nya skolministern behöver nu visa att hon väljer elevernas rätt till kunskap före företagens vinstintressen genom att gå fram med betydligt kraftfullare förslag än de som finns i Tidöavtalet. Dessutom bör hon offentligt redovisa vilka tidigare konsultuppdrag hon haft för skolföretag och vilka råd hon givit inom ramen för dessa uppdrag.

SKRIBENTEN
Åsa Westlund (S) är vice ordförande i utbildningsutskottet.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan