Annons

Annons

Annons

opinionSvensk politik

Aktuella frågor
”Vilken sann liberal kan ställa sig bakom den politik som Kristerssons regering lovat Sverige att bedriva?”

Nu inleds ett mörkt kapitel för mänskliga rättigheter i Sverige. Men det finns andra vägar att gå, som Liberalerna i Malmö visar. Det skriver Alice Bah Kuhnke som är Europaparlamentariker för Miljöpartiet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Liberalerna må ha övergett sina liberala principer för regeringssamarbetet. Men vi i Miljöpartiet står fortsatt redo att försvara friheter och rättigheter, skriver artikelförfattaren. Bilden: Johan Pehrson (L) och Jimmie Åkesson (SD).

Bild: Christine Olsson/TT

Annons

Ulf Kristersson (M) har genom Tidöavtalet gett rum åt samarbete, eller rättare sagt, direkt styre och inflytande till Sverigedemokraterna. Men det sorgligaste är ändå att liberala riksdagsledamöter valde att stillasittande se på, bokstavligt som bildligt, när regeringsförklaringen lästes upp. Var de fem ministerposterna som ni fått värda de förslag som med all tydlighet går emot grundläggande rättigheter och skapar ännu mer splittring i redan segregerade områden?

Liberalerna på nationell nivå står nu bakom en politik som förespråkar visitationszoner, tiggeriförbud och utvisning – populistiskt politiska verktyg som ger myndigheter mandat att lyssna till och agera utifrån fördomar snarare än vetenskap, fakta och saklighet. Istället för att agera på polisens, socialtjänstens och skolans böner om mer satsningar på brottsförebyggande insatser, har Liberalerna krokat arm med Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, för att bedriva en politik som bygger på misstänkliggörande och förutfattade meningar om vem som ska klassas som kriminell.

Annons

Annons

Att Liberalernas ledare Johan Pehrson nu anmälts av egna partimedlemmar till partiets interna granskningsutskott är förståeligt. Liberala vänner har prövats hårt under de senaste åren och de få som finns kvar i partiet protesterar högljutt på allehanda vis, eller lämnar partiet. För vilken sann liberal kan ställa sig bakom den politik som Kristerssons regering lovat Sverige att bedriva?

Men det finns andra vägar att gå. I Malmö har Liberalerna valt en annan väg och kommer styra tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, två partier som Liberalerna har – eller borde ha – mer gemensamma värderingar med, än med ett högerextremt parti med främlingsfientliga värderingar. Malmös nya styre visar på ett mer rimligt samarbetsalternativ för ett socialliberalt parti. Kanske blir detta en smärtsam insikt för ordförande Pehrson en dag. Dessvärre har Sverige inte tid att vänta på att han inser sitt misstag.

För när vi som samhälle låter åsikter och känslor styra politiska beslut, är det vår demokrati som tar smällen. Liberalerna kunde valt att försvara våra friheter men valde istället att agera som den skoningslösa populismens dörröppnare.

Nu inleds ett mörkt kapitel för Sverige och för alla oss som värnar rättsstatens principer som fundament för vår demokrati.

Liberalerna på nationell nivå må ha bestämt sig för att luta sig mot ett parti med rötter i nazismen. Men alla vi andra, som fortfarande är beredda att lyssna till vetenskapen, respektera människans okränkbarhet och försvara våra friheter, vi har inte tid att sörja. Liberalerna må ha övergett sina liberala principer för regeringssamarbetet.

Annons

Annons

Men vi i Miljöpartiet står fortsatt redo att försvara friheter och rättigheter. Kampen för mänskliga rättigheter, jämställdheten, jämlikheten, antirasismen och hbtqi-personers lika rätt, liksom kampen mot diskrimineringen, har bara börjat.

SKRIBENTEN
Alice Bah Kuhnke, Europaparlamentariker för Miljöpartiet.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan