Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Stärk djurskyddet. Genomför tio förändringar under denna mandatperiod.”

Varje djur har enligt djurskyddslagen rätt att skyddas mot onödigt lidande och rätt till naturligt beteende, skriver Djurens Rätts ordförande Camilla Bergvall.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sveriges nye landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). Jag hoppas att han står upp för ett starkt djurskydd i Sverige framöver. Djuren behöver hans röst i regeringen, skriver Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Bild: Janerik Henriksson/TT

Annons

Sveriges nya regering har stora möjligheter att göra det bättre för landets djur. Men för att det ska bli verklighet krävs politisk handlingskraft.

Landsbygdsminister Peter Kullgrens (KD) första prioritet bör vara att se till att djurskyddet får ta mer plats i den politik som förs i landet.

Kullgren behöver säkerställa att djurskyddslagen efterlevs genom skarpare lagstiftning och ordentlig kontroll. Den nya regeringen bör också utvärdera den politik som hittills drivits inom djurskyddsområdet, inte minst följa upp hur djurskyddslagen fungerar. Borde inte mer ha hänt för djurens bästa med de någorlunda färska skrivningarna om naturligt beteende och frihet att röra sig?

Fortfarande brister pälsdjursfarmerna när det gäller minkarnas möjlighet till naturligt beteende och hönorna kan knappt sträcka ut vingarna i sina burar. Dessutom utsätter flera vanliga bedövningsmetoder djur för onödigt lidande och obehag. Det är tre exempel på hur djurskyddslagen inte kunnat skydda djuren. Det är också tre av de områden där andra länder har kommit längre än Sverige.

Annons

Annons

Peter Kullgren kan som landsbygdsminister vara med och driva på för ett starkt djurskydd inom EU i enlighet med Tidöavtalets skrivningar om att en djurvälfärdsutredning ska genomföras för att ”balansera konkurrensförutsättningarna för svenska livsmedelsproducenter med bibehållna högt ställda svenska djurhållningskrav”.

Djurens Rätt har tagit fram de tio mest djurskyddsmässigt effektiva förändringar som är möjliga att genomföra under denna mandatperiod.

Vi hoppas att Peter Kullgren som minister, både inom EU och nationellt, kommer att arbeta för att:

1. Alla hönor ska vara frigående.

2. Avveckla pälsdjursfarmningen.

3. Fasa ut koldioxidbedövningen av grisar inför slakt och ta fram effektivare bedövningsmetoder.

4. Göra Sverige till en ledande nation i utvecklingen av djurfria forskningsmetoder.

5. Ta fram en nationell handlingsplan för utfasning av djurförsök.

6. Ersätta koldioxidbedövningen vid slakt av fiskar med bättre bedövningsmetoder.

7. Halvera köttkonsumtionen inom offentlig sektor till 2030.

8. Införa likvärdiga konkurrensvillkor för växtbaserad mat och animaliska produkter.

9. Minska storskaligheten på Sveriges djurfabriker genom att införa ett maxtak för hur många djur som får finnas på samma gård.

10. Prioritera djurskyddet högre och tydliggöra var ansvaret ligger, genom att tillsätta en djurskyddsminister och inrätta en djurskyddsmyndighet.

Annons

Ovanstående förändringar bör börja bockas av omgående. Djurens Rätt bistår gärna med såväl kunskapsunderlag som dialog om vägen framåt och hoppas på en mandatperiod där fler beslut är på djurens sida.

Annons

Efter valet i september lämnade Djurens Rätt över en namninsamling till Ulf Kristersson (M) där över 35 000 svenskar uttryckte en önskan om att få se en djurskyddsminister i regeringen. Någon sådan har han inte tillsatt. Djurfrågorna ingår i landsbygdsministerns ansvarsområde. Vår förhoppning är att djurskyddet under denna mandatperiod trots det prioriteras högre än tidigare.

Varje djur har enligt djurskyddslagen rätt att skyddas mot onödigt lidande och rätt till naturligt beteende. Det får aldrig tummas på för att tillgodose djurindustrins ekonomiska vinstintresse. Jag hoppas att Peter Kullgren står upp för ett starkt djurskydd i Sverige framöver, djuren behöver hans röst i regeringen.

SKRIBENTEN

Camilla Bergvall, riksordförande för den partipolitiskt obundna ideella organisationen Djurens Rätt

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan