Annons

Annons

Annons

Landskrona

Rekordmånga familjer ber om hjälp – har inte råd med julklappar

Sussie Östberg är inne på sitt sjätte år med Julhjälpen. Trycket från familjer som vill ha hjälp är större än någonsin. Så stort att nya ansökningar från familjer satts på paus.

– Det har aldrig varit ett sånt tryck som det är i år, säger Sussie Östberg.

Text

Högre priser och två år med pandemi har satt sina spår. Julhjälpen har i år fått in fler ansökningar än tidigare från behövande familjer. Arkivbild.

Bild: Ale Leijon

Annons

Julmat, julklappar och andra kostnader gör julhelgen till en dyr högtid. Sussie Östberg driver sedan sex år tillbaka Julhjälpen i Landskrona och Svalöv, ett initiativ som ska hjälpa behövande familjer. I år är söktrycket rekordstort.

33 familjer har anmält sig till Julhjälpen och beviljats hjälp, varav 28 behöver ha hjälp med att få ihop julmat. Totalt rör det sig om 72 barn som ska få julklappar.

– Det har varit full rulle sen sjätte oktober, när vi drog igång. Det rullar in sökande familjer, vilket både är kul men också ledsamt. I nuläget har jag fått neka åtta familjer. Jag har ingen chans att hinna med alla som vill hjälpa, säger Sussie Östberg.

Sussie Östberg. Foto: Privat

Annons

Annons

Sussie Östberg tror att pandemin satte många familjer i en svår sits, och att det ekonomiska läget gjort situationen ännu värre.

– Folk klarar att pussla ihop de andra månaderna så att det precis går ihop, men under julen räcker det helt enkelt inte till.

Ur Julhjälpens perspektiv har den svajiga ekonomin också satt sina spår. Jämfört med tidigare år det svårare att få in sponsorer.

– Det märks väldigt tydligt, så vi är väldigt glada för de sponsorer vi fått in, säger Sussie Östberg.

Oktober till december är en hektisk tid för Julhjälpen. Ansökningar ska behandlas, julklapparna köpas in och matkassar fixas. Alltsammans ska vara färdigt i början av december.

I år är efterfrågan av kläder extra stort.

– Var och varannan vill ha kläder, jag tror att det prioriteras, säger Sussie Östberg.

– Familjerna får mejla till oss och beskriva varför de söker vår hjälp, och vad de behöver. Insamlingen sker sina via vår facebookgrupp.

Sussie Östberg startade Julhjälpen 2016, och höll sig till början i Svalöv. Men snart upptäckte hon ett stort intresse från barnfamiljer i Landskrona, och utvidgade verksamheten dit 2017.

– Min drivkraft är att hjälpa andra och se till att alla barn får julklappar. Jag jobbar till vardags inom vården, så jag tror att det där sitter djupt inom mig.

Annons

Julhjälpen fixar julklappar och julmat till behövande. I år finns det 16 julhjälpsgrupper på olika ställen i landet.

Bild: Anders Malmberg

Annons

Fakta

Julklappsinsamling och utdelning - här sker det i Landskrona

Runtom i Landskrona samlas julklappar in till behövande. Följande är några ställen som tar emot och delar ut julklappar:

  • Hela Ideella delar ut julklappar på organisationens julmarknad den 20/11.
  • Tvärtom-Tomten anordnas i år igen av Cityidrott och äger rum den 27/11 i de gamla banklokalerna intill Rådhustorget. Under evenemanget samlas julklappar in till behövande. På plats kommer det finnas valmöjligheter för vilka hjälporganisationer man vill skänka till, där det bland annat ska gå att skicka julklappar till Ukraina .
  • Julhjälpen samlar in julklappar via sin Facebook-grupp, där behövande familjers önskemål listas och där man kan bidra med pengar eller föremål.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan