Annons

Annons

Annons

opinionEnergikrisen

Aktuella frågor
”Moderaternas klimatpolitik handlar om mycket mer än kärnkraft.”

I Europaparlamentet arbetar Moderaterna bland annat för att alla medlemsländer ska bidra i klimatarbetet och för marknadsbaserade lösningar som ger en effektiv klimatpolitik, skriver Tomas Tobé (M), Europaparlamentariker.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I Europaparlamentet driver jag på för forskning om och utbyggnad av SMR, små modulära reaktorer, skriver artikelförfattaren.

Bild: Fredrik Persson/TT

Annons

Socialdemokraternas Europaparlamentariker Heléne Fritzon är närmast övertydlig i sitt besked att hon kommer rösta emot nya satsningar på kärnkraft (Aktuella frågor 8/11). Jag respekterar ärligheten men sett till sakpolitik är hennes inställning däremot bara att beklaga, särskilt i ett läge där EU måste klara klimatomställningen och energikrisen.

Fritzon stirrar sig tyvärr blind på förnybar energi. Det förnybara behöver byggas ut, men hur mycket man än kan önska kommer sol och vind inte att vara tillräckligt. Därför bör EU:s fokus ligga på fossilfri energi, inte uteslutande på förnybar energiproduktion.

Annons

Kärnkraft är fossilfri, har tillsammans med vattenkraften lägst utsläpp under sin "livstid" av alla energislag och kan producera el när den behövs som mest, vilket är av stor betydelse för en trygg elförsörjning.

Annons

Genom mer kärnkraft kan Europa komma bort från det smutsiga kolet, göra elektrifiering möjlig, trygga industrins konkurrenskraft, värna om klimatet och göra sig mindre importberoende av energi från länder som Ryssland.

Det är också viktigt att komma ihåg att framtidens kärnkraft – som delvis redan är här – skiljer sig mycket från de kärnkraftverk Heléne Fritzon verkar förhålla sig till.

Idag pågår arbete med att få fram så kallade små modulära reaktorer, SMR. De är till exempel mindre tidskrävande att ta i drift. Reaktorerna är också mindre och kostar mindre, men mer effektiva och orsakar mindre avfall.

I Europaparlamentet driver jag på för forskning om och utbyggnad av SMR.

Heléne Fritzon väljer att medvetet reducera Moderaternas klimatpolitik till att bara handla om kärnkraft. Det kan inte vara mer fel. I Europaparlamentet arbetar vi bland annat för att alla medlemsländer ska bidra i klimatarbetet, att biobaserade produkter från den svenska skogen ska främjas i omställningen och för marknadsbaserade lösningar som ger en effektiv klimatpolitik.

I den första text jag skrev om Europaparlamentets nya syn på kärnkraft skrev jag om vikten av samling bakom svenska intressen, inte minst under Sveriges ordförandeskap i EU (Aktuella frågor 22/10).

Annons

Annons

Fritzon väljer en annan linje, sin vana trogen, och flyttar fokus från sakfrågor till en märklig debatt om vilka andra politiska partier i Europaparlamentet som skulle vara för kärnkraft. Jag välkomnar istället det skifte som nu pågår i Europaparlamentet, där majoriteter formas till stöd för kärnkraften – något vi moderater kämpat för länge.

SKRIBENTEN

Tomas Tobé (M), Europaparlamentariker

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan