Enligt Svenska Kraftnät blev elförbrukningen i sydligaste Sverige (elområde SE4) 11,5 procent lägre i oktober jämfört med samma månad i fjol.
Därmed har elförbrukningen gått ner två månader i rad. I september minskade elförbrukningen i Sydsverige med hela 21 procent.
Elkonsumtionen ökar under låglasttimmar – när elförbrukningen är som lägst på natten och mitt på dagen. Samtidigt minskar förbrukningen ännu mer under topplasttimmarna tidig morgon och sen eftermiddag. Det är då Skåne besväras mest av regional effektbrist.
– Om vi kan förskjuta vår elförbrukning från morgon- och kvällstopparna leder det både till lägre elpris och minskad risk för effektbrist, säger Erik Ek, strategisk driftchef på Svenska kraftnät.
Annons
De goda elnyheterna har duggat tätt under senare tid. Elproduktionen är hög. I Frankrike har kärnkraften återstartats efter en problemfylld sommar. I Tyskland är gaslagren välfyllda. I december kan det finska kärnkraftverket Olkiluoto 3 tas i drift. I början av februari ska Ringhals 4 återstartas.
Annons
Samtidigt har starka vindar och ljumma höstdagar lett till låga sydsvenska elpriser. Enligt samstämmiga prognoser blir vinterns elprischock inte så dramatisk som tidigare befarats.
Likväl varnar Svenska kraftnät för ökad risk för effektbrist i södra Sverige.
"Det beror på att omvärldsfaktorer utvecklats på ett sådant sätt att Sverige i vinter inte kan räkna med att importera el i samma utsträckning som tidigare vintrar", skriver Svenska kraftnät.
Risken är fortsatt hög för "manuell förbrukningsfrånkoppling". Det innebär att delar av det sydsvenska elnätet kan kopplas ner någon timme i taget.
Enligt en rapport från Entso (European Network of Transmission System Operators), en europeisk sammanslutning för 43 stamnätsföretag, finns en särskilt hög risk för manuella nedsläckningar i fyra områden i Västeuropa:
• I sydligaste Sverige kan återstarten av Ringhals 4 försenas i ett läge när det chansen är liten för tysk stödimport. I februari kan effektbristen bli särskilt skriande. Enligt Entso står Sydsverige inför akut effektbrist under 0,35 timmar i vinter.
• Södra Norge har halvtomma vattenmagasin och dåliga importmöjligheter. Sydnorge står inför akut effektbrist under 0,52 timmar i vinter.
Annons
• I Frankrike kan tomma vattenmagasin och fortsatta kärnkraftsproblem skapa effektbrist hela vintern. Frankrike står inför akut effektbrist under 26,04 timmar i vinter.
Annons
• Också i Irland ledde torkan i somras till problem för vattenkraften. Irland står inför akut effektbrist under 6,25 timmar i vinter.
Enligt Entso står alla dessa områden inför en ansträngd vinter, särskilt om inte svensk, finsk och fransk kärnkraft når full produktion.
Sverige är oftast självförsörjande på el. Men i vinter beräknar Svenska kraftnät att vi blir importberoende under 149 timmar.
Enligt Svenska Kraftnät står Sverige därför inför "ett kraftbalansproblem" med effektbrist under de kallaste vinterdagarna.