Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Talet om elbrist är bara en bluff – det är andra agendor som gäller

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

De höga elpriserna beror på att Sverige har ingått i ett EU-samarbete där elpriserna sätt efter, marknadskrafterna, tillgång och efterfrågan i hela EU och där Sverige förbundit sig att utnyttja 70 procent av vår överföringskapacitet för att exportera vår el till kontinenten. Det skriver Bert Alfson.

Annons

Just nu uppmanas vi i stora kampanjer att spara el. Under lång tid nu har vi fått höra från myndigheter, olika politiska partier och lobbyorganisationer att vi har elkris i Sverige och att vi alla måste hjälpas åt att spara el.

Budskapet om att vi har elbrist trummas in och att vi riskerar att delar av strömmen stängs av för oss och att vi alla måste dra ner.

Radio, tv och tidningar hänger på och producerar massor med domedagsartiklar om hur illa det är med energisituationen i Sverige.

Kommuner förstärker krisstämningen och släcker ner gatubelysning och sänker temperaturen i kommunens lokaler. I Laholm släcker kommunen två tredjedelar av gatubelysningen.

Vi får höra att oljekraftverket i Karlshamn varit tvunget att startas upp och bränner 140 000 liter olja i timmen för att vi ska kunna få tillräckligt med el.

Annons

Annons

Vi blir också itutade att elbristen och de höga priserna beror på Rysslands invasionskrig i Ukraina.

Visst, det är jättebra att vi sparar på el. Inom rimliga gränser. Men anledningen bör då vara av miljö- eller ekonomiska skäl. Inte för att vi luras att tro att vi har elbrist.

Men hur är det egentligen?

Har vi ingen elbrist i Sverige? Nej, vi har ett stort överskott av el som vi exporterar till kontinenten.

Vi exporterar ofta nästan lika mycket el som våra kärnkraftverk producerar. Ibland till och med mera.

Behöver vi inte bränna 140 000 olja i timmen i Karlshamnsverket för att vi har brist på el?

Nej, inte i Sverige. Men kontinenten behöver mer el. Dels för att Tyskland stängt ett stort antal av sina kärnkraftverk och dels för att på kontinenten produceras mycket el med hjälp av gas och gasen är väldigt dyr just nu.

Men riskerar vi inte att få elbrist i Sverige?

Jo, om det under vissa dagar i vinter skulle bli extremt kallt och samtidigt vindstilla. Men i normalläget har vi ingen elbrist.

Men har vi inte problem att få tillräckligt med el ner från norra Sverige till södra delen?

Nja, det är en sanning med modifikation. Visst vi skulle behöva mer överföringskapacitet. Men främst för att en stor del av den el vi exporterar exporteras just från södra Sverige. Därför kan det bli elbrist i södra Sverige om vi samtidigt exporterar stora mängder el härifrån när vi själva har en stor elförbrukning.

Annons

Men det höga priset då? Beror inte detta på Rysslands krig i Ukraina?

Jo, till viss del. Men den minnesgoda kommer ihåg att vi hade så väldigt höga elpriser förra vintern att regeringen betalade ut elstöd till hushållen. Men då hade vi inget krig i Ukraina. Det startade först den 24:e februari när Ryssland invaderade Ukraina. Så det var inte anledningen till att vi hade höga elpriser vintern 2021/2022.

Annons

Däremot kommer elpriserna troligen att bli ännu högre i år, beroende på kriget.

De höga elpriserna beror på att Sverige har ingått i ett EU-samarbete där elpriserna sätts efter marknadskrafterna, tillgång och efterfrågan i hela EU och där Sverige förbundit sig att utnyttja 70 procent av vår överföringskapacitet för att exportera vår el till kontinenten.

Priserna på all el sätts också efter kostnaden för den dyraste producerade elen. Därför trissas svenska elpriser upp av priserna på el producerad med hjälp av gas i Polen och Tyskland bland andra.

Vidare har Sverige, efter beslut i EU, delats in i fyra elområden där elen blir dyrare ju längre söderut den förbrukas och Sverige får inte lov att sätta ”Sverigepriser” på elen. Det vill säga samma pris i hela landet.

Så när vi hör politiker och andra makthavare tala om att vi har elkris eller elbrist i Sverige så ska vi veta att de lurar oss och att det är andra agendor och motiv som styr vad de säger.

Men spara för all del så mycket ni kan på elen. Inte för att vi har brist på el. Utan för att det är bra för miljön och den egna plånboken.

Bert Alfson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan