Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Slopa kravet på papperskvitton i bokföringslagen.”

Sluta misstänkliggöra småföretagare. När företag används för att begå brott, till exempel för penningtvätt, görs det av en liten klick skurkar, skriver Ulf Bokelund Svensson, skatteexpert och vd för kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Varför kan inte företagare i Sverige, som ofta redan har digitala kvitton, få slippa spara kvitton i pappersform? Om regeringen vill, kan den snabbt arbeta fram ett förslag om en omgående regeländring, skriver artikelförfattaren.

Bild: Christine Olsson/TT

Annons

Sveriges nya regering har presenterat sin höstbudget, en stram och sparsam historia som signalerar att en lågkonjunktur är på väg.

Här är några skarpa förslag som regeringen också gärna får lägga fram och som främjar företagandet i landet, en viktig faktor för att vi så snabbt som möjligt ska tas oss ur lågkonjunkturen:

• Slopa kravet på papperskvitton i bokföringslagen. De gamla egyptierna med sina eroderande papyrusrullar hade förmodligen älskat möjligheten att digitalisera sina skrifter och bevara dem för framtiden. Nu är det 2022 och man ställer sig frågan varför inte företagare i Sverige, som ofta redan har digitala kvitton, kan få slippa spara kvitton i pappersform.

Annons

Om regeringen vill, kan den snabbt arbeta fram ett förslag om en omgående regeländring. Då skulle vi företagare även göra en insats med tanke på de höga elpriserna – hela vintern kan vi värma våra bostäder genom att elda gamla kvitton.

Annons

• Sluta misstänkliggöra småföretagare. När företag används för att begå brott, till exempel för penningtvätt, görs det av en liten klick skurkar. Politikers åtgärder för att få stopp på dessa former av brottslighet ska inte drabba de många tusentals småföretagare som genererar en stor del av landets skatteintäkter.

Fyra av fem nya jobb skapas i småföretag med färre än 50 anställda, enligt Företagarna, Sveriges största nätverk för företagare.

Idag behöver inte de allra minsta bolagen ha en revisor, men en statlig utredning tittar på möjligheten att eventuellt införa revisionsplikt för dem. Att tvinga småföretagare att ha en revisor kommer inte att ha någon effekt på brottsligheten. Revision görs i efterhand och då har ju redan brottet i fråga begåtts. Och de skurkar som skräms av revision kommer helt enkelt att söka sig till nya jaktmarker. Istället för revisionsplikt bör Bolagsverket ges en viktigare roll, till exempel en granskande sådan redan i starten av ett företag.

Idag är verkligheten att småföretagare allt oftare utsätts för brott, kapas eller blir lurade att ingå olika avtal. Det är inte småföretagarna som utsätter andra för brott.

• Skrota evighetsutredningarna om de så kallade 3:12-reglerna, alltså de särskilda reglerna för utdelning och kapitalvinst i fåmansbolag. Reglerna är komplexa och har under åren ändrats många gånger. Den förra regeringen tillsatte en utredning som ska redovisa vad den kommit fram till senast den 30 november 2023.

Annons

Annons

Men låt mig med ett synnerligen enkelt och rakt förslag lösa frågan om hur fåmansföretag bör beskattas, något som beslutsfattare redan lagt hundratusentals skattefinansierade utredningstimmar på: Inför 30 procent skatt rakt av på utdelningar och kapitalvinster. Så tydliga och enkla kan reglerna utformas och därmed kan Sverige spara skattemedel – som idag går till ett evigt utredande i en och samma fråga – till annat som är viktigare, inte minst i en lågkonjunktur.

SKRIBENTEN

Ulf Bokelund Svensson, skatteexpert och vd för kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan