Annons

Annons

Annons

Billig vinter

Svenskarna vill ge bort begagnade klappar i jul – men färre vill få

Åtta av tio svenskar sägs vilja ge bort secondhand-klappar men bara sju av tio vill få begagnat.
– Är det bara rent och fräsch så, vad är problemet, säger Lena Ivarsson.

Text: 

Lena Ivarsson och Agneta Pettersson tycker båda att en julklapp köpt i second hand-butik kan fungera väl i år.

Bild: Peter Ferm

Annons

Det lackar mot jul och många funderar på vad de ska ge nära och kära i julklapp. Ekonomin är kärv och världsläget är oroligt. När second hand-kedjan Myrorna via ett undersökningsföretag frågade drygt 1 000 svenskar om hur de tänker inför jul svarade åtta av tio att de kan tänka sig att ge bort något de köpt på second hand.

I Helsingborg är det flera som är av samma åsikt.

– Är det bara rent och fräsch så, vad är problemet, säger Lena Ivarsson.

Hon bor i Varberg och är på besök i Helsingborg tillsammans med väninnan Agneta Pettersson och passar på att titta in i Myrornas butik på Kullagatan.

De tycker det är helt okej att ge bort eller få något begagnat i jul men det har viss betydelse vad det är. Oftast när de handlar second hand gör de det till sig själva och då går det att göra fynd.

Annons

Annons

– Jag har köpt grytor till husbilen. Det är perfekt. Det spelar ju ingen roll om de är helt nya eller inte, säger Lena Ivarsson.

Michael Larsen menar att det spelar mindre roll om klappen är ny eller begagnad. Bara den går att använda.

Bild: Peter Ferm

Bland prylarna länge in i butiken går Michel Larsen från Danmark omkring och kikar. Han tycker också att man kan köpa second hand-julklappar.

– Ja, det klart man kan det. Bara det går att använda, säger han.

Enligt undersökningen är skälen flera till att folk vill köpa begagnat i jul. Det är så klart billigare och i många fall, som hos Myrorna, går överskottet efter köpet till social nytta eller något annat vällovligt syfte.

Andra anledningar är att återbruk är bra för miljön.

Men viljan att ge bort begagnade grejer matchar inte riktigt viljan att få. Något färre, sju av tio uppger att de gärna också tar emot second hand-klappar.

Natali Jankovic är mer tveksam till julklapp köpt i second hand. men hon handlar gärna till sig själv.

Bild: Peter Ferm

Natali Jankovic tycker dock inte att det känns så kul att få något begagnat i present.

– Nej, det tycker jag inte. Jag köper gärna till mig själv. Ibland hittar jag byxor eller någon kavaj som passar med det jag redan har. Men som present, nej, säger hon.

Annons

Gustav Larsen jobbar i Myrornas butik i Helsingborg och han ser tydligt att allt fler handlar second hand. Både som presenter och till sig själva.

Bild: Peter Ferm

Annons

Gustav Larsen jobbar i butiken och han har sett flera exempel på julklappsköp de senaste två veckorna.

– Det är många som köper barnkläder. Både till sina egna barn och till barnbarn, säger han.

Också tavlor har gått bra. Tavlan har utsetts till årets second hand-julklapp och enligt Gustav Larsen funkar också tomma ramar. Kanske ska en del användas för att rama in något som ska ges i julklapp. En kombination av nytt och gammalt således. Och unikt.

Det är nämligen ytterligare ett skäl som talar för second hand-klapparna enligt undersökningen. Risken att någon annan köpt något likadant blir då minimal.

Årets second hand-julklapp är tavlan enligt Myrorna. Och en hel del tavlor säljs faktiskt i Helsingborg - liksom tomma ramar.

Bild: Peter Ferm

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan