Världen höll andan. För ett ögonblick tycktes vi alla stå på randen till katastrofen med stort K - tredje världskriget.
Roboten som slog ner i Polen och dödade två personer i tisdags får mig att reflektera över flera saker.
• Hur snabbt en situation kan eskalera och hur lätt en gnista kan utlösa den ultimata katastrofen.
• Hur svårt det är att navigera i informationsfloden och värja sig mot rykten och spekulationer som omgärdar händelser likt denna.
• Vikten av att hålla huvudet kallt. Detta gäller inte bara våra makthavare utan oss alla. Inte minst media.
Det var klockan 15.40 på tisdagseftermiddagen som explosionen inträffade vid den polska byn Przewodów. Samtidigt pågick en massiv rysk robotattack mot Ukraina och mot staden Lviv några mil bort.
Annons
Annons
Initialt riktades blickarna mot Ryssland. Nyhetsbyrån AP hänvisade till en anonym högt uppsatt amerikansk underrättelsekälla, som hävdade att det var ryska robotar som slagit ner. Nyheten spred sig över världen och ökade den redan spända stämningen i Europa.
Samtidigt som alla världens medier försökte verifiera uppgifterna fullkomligt rök sociala medier av oro och rykten. På Twitter trendade tredje världskriget.
Vad var det som egentligen hade hänt? Var det en avsiktlig attack eller ett misstag. Var det en eller flera robotar? Vem låg bakom?
I ett intensivt och uppskruvat läge är en sansad och balanserad rapportering avgörande. Här har journalistiken sin kanske allra viktigaste uppgift. Att bringa reda i kaoset av rykten och spekulationer.
Det har sina utmaningar.
Den digitaliserade världen ställer allt högre krav på nyhetsarbetet. Hjulen rullar fortare med liverapporteringar, sändningar och snabba uppdateringar. En ständig deadline där informationsflödet aldrig sinar.
Vi ska berätta vad vi vet, men också vara tydliga med vad vi inte vet. Att vara försiktig med att dra för långtgående slutsatser i ett tidigt skede är avgörande. Det gäller såväl för händelser på den internationella som regionala och lokala scenen.
Annons
Därför arbetar vi på HD systematiskt med att sammanfatta den fakta som finns vid alla större nyhetshändelser redan i ett tidigt skede. Om det så gäller skottlossningar eller sprängningar i nordvästra Skåne, den ekonomiska krisen, pandemin eller kriget i Ukraina. Detta som ett sätt att hjälpa er läsare att orientera er i komplexa skeenden och snabbt få en överblick om vad som hänt och vad som kan beläggas.
Annons
Detta var även något som gjordes i samband med robotnedslaget i tisdags.
Natten efter explosionen kom uppgifter om att det kunde röra sig en ukrainsk luftförsvarsrobot som avlossats i försvar mot ryska kryssningsrobotar. Tidigt på onsdagen sade USA:s president Joe Biden att han inte bedömde att roboten hade avfyrats från Ryssland. AP valde också att gå ut med att den inledande rapporteringen hade visat sig vara felaktig.
I skrivandets stund är inte alla omständigheter helt klarlagda kring explosionen. Inget tyder dock på att det var en medveten attack.
På mindre än ett dygn kyldes så en potentiellt livsfarlig situation ned. Det finns flera lärdomar att med sig från det här.
Vikten av att hålla huvudet kallt när katastrofen knackar på dörren är avgörande. Och att sitta på händerna och andas är en publicistisk hållning väl värd att praktisera vid rätt tillfällen.