Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Vi behöver resa på andra tider än när Skånetrafiken kan avsätta en buss

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Sanningen är den att Skånetrafiken kommer från och med den 12 december halvera det vardagliga bussturutbudet mellan Helsingborg och Allerum/Hjälmshult från dagens tjugo turer till endast tio turer per dag. Det skriver Michael Johansson.

Annons

Vi vill först börja med att be alla Helsingborgare om ursäkt! Detta eftersom vi efter den kommande tidtabellsändringen kommer att behöva kör bil till och från arbete och kulturutbud och för att hämta och lämna våra barn och ungdomar både till skola och till deras fritidsaktiviteter.

Man kan på hd.se läsa att Skånetrafiken har presenterat den nya tidtabell som börjar gälla söndagen 11 december. ”Målet är att öka bussresandet efter tappet under pandemin. Samt att ännu mer konkurrera med bilen som färdmedel” säger Fredrik Schell, enhetschef inom affärsområde buss på Skånetrafiken.

Men vad är egentligen problemet? Ingenting om man ska tro artikeln på hd.se. Men sanningen är den att Skånetrafiken kommer från och med den 12 december halvera det vardagliga bussturutbudet mellan Helsingborg och Allerum/Hjälmshult från dagens 20 turer till endast 10 turer per dag. Sista bussen kommer att gå från Helsingborg redan kl. 18:11 på vardagar – därefter ingenting!

Annons

Annons

Skånetrafiken väljer även att dra in samtliga bussturer på lördagar. Söndagar drogs in redan under pandemin. Alltså inte en enda tur på vare sig kvällar eller helger! Som lök på laxen kommer vi behöva byta buss i Mariastaden från 224 till busslinje 3 (just det - den bussen som trafikerat Allerum de senaste åren). Och detta på en sträcka på ca 13 km (mellan Hjälmshult ändbusshållplats Fåglebäcksgatan – Helsingborg C). Om bussarna är i tid så kommer en enkel resa att ta någonstans mellan 26–38 minuter. Samma resa tar endast 15 minuter med bil.

Samtidigt är det som vanligt i Skånetrafiken-land ingen som helst anpassning/hänsyn av busstider till när skolbarn/ungdomar börjar skolan på morgonen. Med den nya tidtabellen måste alla cirka 120-150 högstadie- och gymnasieungdomar ta bussen kl 7.02 trots att de inte börjar skolan förrän 8.15-8.50. Nästa buss går kl 8.19.

Idag är det halvtimmestrafik denna tid, vilket fungerar bra. Så – det betyder tyvärr att vi boende i Allerum och Hjälmshult i ännu högre utsträckning behöver vara fortsatt bilberoende – och inte tvärtom.

Skånetrafiken (och Helsingborgs stad också för den delen) verkar inte heller ha koll på att det växer så att det knakar i Allerum och enligt kommunens Fördjupade översiktsplan (FÖP) över Allerum/Hjälmshult planeras det för en fördubbling av boende från dagens drygt 1500 invånare till mer än 3 000 invånare.

Det är inte annat än att vi är lite avundsjuka när vi ser vilken turtäthet det är såväl dagtid som kvällar och helger till exempelvis Hittarp och Domsten som geografiskt har liknande avstånd till Helsingborg C. Vad har vi boende i Allerum gjort för fel?

Annons

Annons

Skånetrafiken kommer hävda att det är för få resande med befintlig buss, vilket till stor del beror på Skånetrafikens mångåriga nedmontering av kollektivtrafiken till och från Allerum/Hjälmshult. Desto sämre turutbud, ju svårare att utnyttja det, vilket ger sämre förutsättningar för ett rättvist och jämställt transportsystem.

”Kunder hör av sig till vår kundtjänst. Det tar vi alltid med i arbetet. Genom statistik har vi rätt bra koll på vilka som reser, när och hur punktliga bussarna är. Sedan har vi en ständig dialog med våra kommuner och Trafikverket” säger Fredrik Schell, enhetschef inom affärsområde buss på Skånetrafiken.

Många engagerade bybor har försökt genomföra en konstruktiv dialog om en behovsanpassad turtidtabell för oss boende. En turtidtabell som går när majoriteten av boende har behov – inte när Skånetrafiken kan avsätta en buss någon gång då och då. Besvikelsen är även stor över kommunens passivitet och likgiltighet i frågan.

Så än gång Helsingborgare, tack vare Skånetrafikens ovilja eller okunskap att erbjuda god kollektivtrafik till oss boende i Allerum och Hjälmshult, kommer vi att behöva åka ännu mer bil (och moppe/EPA-traktor) än vad vi tidigare var tvungna att göra, vilket skapar ännu mer onödiga köer (bland annat på 111:an) och mer bilberoende i Helsingborg framöver.

Avslutningsvis säger Fredrik Schell att: ”Det finns alltid möjlighet att ändra. Men då måste vi vara säkra på att det blir bättre än vi tänkt från början”

Så – ett litet medskick till Skånetrafiken: Gör om och gör rätt!

Michael Johansson

Boende i Hjälmshult & Ordf.

i Allerum-Hjälmshults Byaförening

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan