Annons

Annons

Annons

Billig vinter

19 roliga – och billiga – aktiviteter att göra på jullovet

Snöbollskrig och pulkaåkning i all ära, men jullovet kan erbjuda tid för mycket mer än det. Här är 19 roliga och billiga tips.

Text

Gör roliga experiment hemma. Foto: Mats Roslund

Annons

1. Gör roliga experiment

Lär er göra ett moln i en pet-flaska eller tillverka en egen termometer. Online går det att hitta en mängd inomhusvänliga experiment att göra för barn hemma inom biologi, kemi och fysik.

Foto: Adobe stock

2. Åk skridskor

Besök närmsta ishall eller genomfrysta sjö och snöra på skidskorna. Om ni inte har egna finns det kanske att låna i ishallen eller via en fritidsbank.

Foto: Adobe stock

Annons

Annons

3. Besök biblioteket

Ofta finns pyssel och roliga utklädningskläder att låna på plats. Och glöm inte bort att ladda upp med nya böcker. Biblioteken arrangerar också ofta gratis aktiviteter. Kolla deras kalender!

4. Utmana hela familjen

Vem är bäst på att stå på händer? Vem kan hålla andan längst? Och vem kan dekorera finaste muffinsen? Kom på roliga utmaningar och gör upp om vem i familjen som är bäst på vad.

Lyxa till eftermiddagsmellanmålet och duka upp till afternoon tea. Foto: Adobe Stock

5. Drick afternoon tea

Lyxa till eftermiddagsmellanmålet med scones och minismörgåsar. Online finns en massa roliga recept att inspireras av och ofta går det att fynda gulliga teserviser second hand.

6. Gå på museum

De museum som inte är gratis brukar i alla fall vara billiga att besöka. Gamla slott, uppstoppade djur, gamla svärd och modeller av hur det var förr är spännande för alla.

7. Sätt ihop en egen föreställning

Hitta på egna karaktärer – eller ta hjälp av redan kända – och lek teater. Fantisera ihop en berättelse som ni tillsammans i familjen ger liv. Premiär är det självklart på julafton.

Foto: Adobe stock

8. Ha picknick inomhus

Annons

Packa era favoritgodsaker i en korg och lägg ut campingfilten på vardagsrumsgolvet. För att inkludera hela familjen kan ni ha knytkalas och låta alla ansvara för var sin rätt.

9. Spela sällskapsspel

Annons

Lägg bort mobilerna och paddan och plocka fram ett gammalt spel. Om ni tröttnat på spelen ni har hemma kanske ni kan byta med någon granne eller låna av en kompis.

Rota fram gamla filtar och kuddar och bygg en koja där ni kan ha sagostund. Foto: Adobe Stock

10. Bygg en koja

Rota fram gamla filtar och kuddar och ordna ett mysigt krypin inomhus. Bjud in gosedjuren på sagostund eller filmvisning.

11. Gör en egen tipsrunda

Eller ett quiz om familjen om ni hellre vill hålla er inomhus. Vem kan egentligen mest om familjens historia? Både roligt att förbereda, att delta i och att vinna.

12. Lek mästerkocken eller hela Sverige bakar

Köp hem ett gäng mystiska ingredienser – eller rensa i skafferiet – och sätt samman en låda mat som ni tillsammans måste laga, eller baka, något med. Vad går det egentligen att göra med en klase bananer, kokosmjölk och panko?

13. Åk till stranden

Stranden gör sig bäst på sommaren men vintertid kan den utgöra en vacker miljö för både lek och återhämtning. Klä er varmt och ta med något varmt att dricka. För den modiga går det även att vinterbada – men glöm inte bort mössan!

14. Möblera om hemma

Annons

Ge ett rum en enkel uppfräschning genom att flytta runt på möblerna. Kanske kan något som åkt upp på vinden få flytta hem igen? Eller få nytt liv med lite färg.

15. Spela jul-boksbingo

Ladda hem ett jul-bokbingo eller gör ett eget. Bocka av när ni läst ett kapitel (eller en bok) med ficklampa, läst med tomteluvan på eller läst på juldagen. Vinner gör den som först fyllt sin bricka – och en lämplig vinst är kanske förutom äran en helt ny bok.

Annons

Foto: Adobe stock

16. Spela tv- eller dataspel – ihop

Ta chansen att bli mer bekant med vad dina barn gör online.

17. Arrangera modevisning

Julrensa i garderoberna och passa på att arrangera en modevisning samtidigt. Kanske kan byxorna någon tröttnat på få nytt liv hos en annan familjemedlem.

Lyxa till det med en spa-kväll hemma. Foto: Adobe Stock

18. Ordna hemma-spa

Koka ihop egna ansiktsmasker eller inventera i badrumsskåpet och lyxa till det med en spa-kväll hemma. Om ni spa:ar på nyårsafton kanske det känns extra lyxigt inför kvällens firande.

19. Besök en helt ny plats

Googla fram något ställe ni aldrig ha varit på och ge er ut på äventyr dit tillsammans. Ha allsång i bilen på väg dit – eller hitta roligaste vägen att åka dit kommunalt. Kanske kan ni ta någon galen omväg och se fler nya saker?

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan