Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Regeringen rivstartar med förslag som motverkar klimatsatsningar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Den nya regeringen har inga svar på hur vi ska täcka upp vårt behov av energi i nutid eller i framtiden, och inte på hur vi ska bedriva en seriös klimatpolitik. Det skriver Mats Fuchs.

Annons

Sveriges nya regering har gjort en rivstart med att bryta en rad vallöften, med att ge stor makt till det klimatförnekande SD, och med att på osakliga grunder avveckla vår svenska klimatpolitik.

I valrörelsen lovade M att sänka dieselpriset med fem kronor, KD med tre kronor, och SD med tio kronor per liter. När man nu lägger det färdiga förslaget, så blir sänkningen 41 öre per liter. Detta kommenterar SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt, endast med att ”verkligheten kom ikapp”. Partiet anser alltså inte att man behöver bedriva en ärlig valkampanj.

SD:s stora inflytande över regeringens politik och dess budgetar är riktigt alarmerande, och kanske mest ödesdigert för klimatpolitiken. Sedan regeringen tillträdde har två ledande riksdagsledamöter för SD, den ene partiledare Jimmie Åkesson, förnekat att världen har en klimatkris.

Annons

Annons

Man tar på sig rätten att döma ut tusentals forskare och vetenskapsmän världen över, helt utan egna sakkunskaper. Toppolitiker från världens alla länder sitter nu vid klimattoppmötet i Egypten, och diskuterar hur man kan bromsa jordens uppvärmning. Medan Sveriges ledande politiker öppet menar att det är helt obefogat.

Vår nya klimatminister Romina Pourmokhtari (L), fick inleda sitt arbete med begränsade resurser, när regeringen avvecklade miljödepartementet. Ledande debattörer och politiker för högerblocket, menade öppet att detta var en känga åt Miljöpartiet.

Det är alltså viktigare att bedriva signalpolitik än seriös miljö- och klimatpolitik. Detta i ett kritiskt läge när isarna smälter, när skogarna brinner, när översvämningarna avlöser varandra, och när torkan i tredje världen snart leder till mänskliga katastrofer som ökad svält och klimatflykt. Det är tydligen det paradigmskifte som statsministern pratar om.

Regeringen rivstartade också med en rad förslag som motverkar klimatsatsningar och en grön omställning, och som ökar utsläppen av koldioxid. Man minskar på reduktionsplikten, vilket innebär mindre miljövänliga drivmedel. Man avskaffar reseavdrag för människor som väljer att resa med kollektiva färdmedel som tåg och buss. Man avskaffar bidrag för inköp av eldrivna fordon.

Annons

Man har lagt upp kursen för en politik där det ska göras stora satsningar på utbyggnad av ny kärnkraft, samtidigt som man skär ner på utveckling av förnyelsebar energi som vindkraft, solkraft, biomassa, vattenkraft etcetera. Trots att ledande personer inom näringslivet menar att industrin helst satsar på ny gröna energislag.

Annons

Man har lagt alla ägg i samma korg, vilket kan bli ödesdigert. Redan nu har det tyska företaget Uniper som är delägare i de nu befintliga svenska kärnkraftverken, sagt att de inte kommer att bygga några nya anläggningar i Sverige.

Ny kärnkraft är väldigt dyr, och tar cirka 10–15 år att bygga, och det finns inga företag som vill bygga i landet.

Regeringen har inga svar på hur vi ska täcka upp vårt behov av energi i nutid eller i framtiden, och inte på hur vi ska bedriva en seriös klimatpolitik. Tvärtom har man lagt fast en kurs för ökade utsläpp och bromsad grön omställning.

Värst av allt är att man har välkomnat klimatförnekarna i SD in i maktens beslutande organ. Det kan få mycket ödesdigra konsekvenser för vår miljö och vårt klimat.

Mats Fuchs

Helsingborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan