Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Kärnkraften är den nya Messias som ska frälsa oss från allt ont...

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kärnkraft är inte en lösning på någonting, utan kanske redan ett av våra största problem. Det skriver Eskil Jönsson. Bilden visar Kristdemokraternas parti­ledare Ebba Busch som nyligen föreslog ett nytt Barsebäck 2.0.

Annons

Från Sverigedemokraternas håll talas det om ”religion” när det handlar om klimatförändringar och farhågor för vad klimatkrisen kan ställa till med. Att klimatförändringarna redan ställer till med en massa elände i många länder är nog inte något som ifrågasätts från särskilt många håll. Men just begreppet ”religion” i detta sammanhang tycker jag är i högsta grad tillämpbart vad gäller regeringens och SD:s syn på kärnkraft.

Kärnkraften är den nya Messias, som ska frälsa oss från allt ont. Ny kärnkraft ska byggas, till varje pris. Billigare och snabbare alternativ ratas, vi ska vänta i uppemot 15 år på att elbristen och problemen med koldioxidutsläpp ska åtgärdas. Men vilken elbrist talar vi om? Är det den elbrist som möjliggjorde att vi under en stor del av innevarande år kunde exportera cirka 30 procent av vår elproduktion till andra länder? Att vi var Europas största exportör av el? Jaha, vi har ett stort överskott av el och kan sälja till högt pris – alltså behöver vi kärnkraft! Var finns logiken?

Annons

Annons

Men varför behöver vi så mycket mera energi?

Jag går runt här hemma och konstaterar att vi bytt ut samtliga glödlampor. De gamla hade en energiförbrukning på 40–60 W, de nya 4–9 W. Kyl och frys är utbytta mot modeller som förbrukar betydligt mindre energi. Vårt uppvärmningssystem är utbytt mot ett som är betydligt mindre energikrävande. Vi sparar och snålar på energiförbrukningen.

Datahallar, däremot, slukar enorma mängder energi, likaså utvinning av kryptovalutor. Är det därför vi absolut behöver kärnkraft?

Men alla elbilar som ska laddas då? Sverige producerade cirka 166 TWh el och kunde exportera 26 TWh (netto-export) till andra länder 2021. Om alla personbilar idag, cirka 5 miljoner, byttes ut mot elbilar, så skulle det behövas ungefär 12 TWh/år för att ladda dem. Det klarar vi med nuvarande produktion.

Ofta har vi hört detta argument mot vindkraft: ”Det blåser inte alltid”. En av anledningarna till elbristen i år var att franska kärnkraftverk stoppades för att det var för varmt och de inte kunde kylas. Hur ofta har vi hört detta argument mot kärnkraft: ”Det är inte alltid kallt”?

Kärnkraft är inte en lösning på någonting, utan kanske redan ett av våra största problem.

Vi har hört politiker tala om kärnkraften som ”ren energi”. Är kärnkraftsavfallet rent? Skulle du vilja förvara det hemma i din trädgård? En orimlig tanke, kanske, eftersom mängden snart är 7 000 ton och kommer att bli cirka 12 000 ton innan befintliga reaktorer har tjänat ut.

Annons

Annons

Det är omöjligt att beräkna kostnaderna för kärnkraften, eftersom avfallsfrågan kommer att förfölja oss i evig tid. Tro inte att förvaringskapslarna kommer att hålla i 10 000 år! Har vi tur håller de kanske i 200 år. Ska vi verkligen agera så kortsiktigt, cyniskt och egoistiskt? Mitt svar är bestämt nej! Låt oss istället tänka långsiktigt och hållbart, så att det även i framtiden finns en planet att leva på!

Eskil Jönsson

pensionär

deltog i folkomröstningen 1980

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan