Annons

Annons

Annons

HD:s finaste pepparkakshus

Här är läsarnas bästa pepparkakshus

Bidragen till HD:s pepparkakshustävling är inne. Här är de som tävlar i tre olika klassar.

Text

Annons

Sedan söndagen den 18 december går det inte längre att skicka in bidrag till tävlingen. Men du kan se de tävlande här nedan.

Fri konstnärlig klass

”En av mina favorit tradition vid jul är att sätta mig ner och bygga årets pepparkakshus. Jag brukar först skissa fram huset och klipper ut delarna. Detta år bestämde jag mig även för att bygga en pappersmodell. Innan jag sätter gång med utskärningen och slutligen dekorationen”, skriver Selma Keränen.

Hela jäkla Yxenhult! "Vår fantastiska by med ett bra gäng av våra underbara invånare slog oss ihop och bakade och byggde byn. I och med det vill vi önska alla ETT RIKTIGT GOTT YXENHULT!" / Kim, Jossan, Richard, Anna, Stina, Johanna, Johannes, Anette, Kaj, Elin, Morgan, Olof, Theresa, ett gäng barn och kanske någon glömd

”Vi ville skapa något vackert, som var ganska lätt och JÄTTEkul att göra! Här är resultatet!”. Gänget bakom skapelsen heter Ella, Nova, Petra och Maja

Annons

”Bilderna visar en liten pepparkakshusby där mössen är på julskyltning. Det finns ett Antikvariat Hundörat, Zekes Slädservice och fiket i byn, Valters Hak. Och så kan man på gamla manér "ringa" från den lilla telefonkiosken. I bakgrunden finns en liten skidbacke för de mest vågade mössen. Jag började bygga pepparkakshus 2019 och redan då föddes drömmar och idéer om att även inreda husen med små miniatyrer. Vilket jag började med 2021. Och på den vägen är det. Jag vill med mina byggen skapa känslan av att man skulle vilja säga tjillevippen och förminska sig själv för att få ta del av den lilla byn.”, skriver Ann-Sofi Jönsson från Åhus.

Annons

”Pepparkaksrinken är en idé av min brorsdotter Josefin Johansson, som är väldigt förtjust i ishockey och framför allt i Rögle. Min bror och svägerska som båda är kreativa och händiga trollade då fram detta pepparkakshus/rink”, hälsar Ulf och Carina Johansson.

Åsa Isaksson i Häljarp blev inspirerad. Och lyckades! ”Vi har ett växthus i trädgården sen två år tillbaks. Och efter att ha sett andra duktiga bygga pepparkaksväxthus så ville även jag! :-) Efter att ha fixat mallar på typ frihand lite snabbt så var dags var det dags att kavla, skära ut delarna och grädda. Sen till det svåra - sätta ihop. Men det gick bra som ni ser”, skriver hon.

Extra allt! Eller extra alp! "Vi har hämtat inspiration från Zermatt 2015 då 150 års firandet av första bestigningen av Matterhorn genomfördes. Vår vuxna dotter ville utmana och tyckte vi skulle bygga ett speciellt pepparkakshus i år. Eftersom berg, alp/fjällmiljö ligger oss varmt om hjärtat och vi gärna tillbringar tid i just den miljön blev det ett självklart val.", skriver Andreas Carlson Anette Gustafsson med familj.

”Jag har alltid velat drömma mig bort i skogen upp i en trädkoja. Men då det är lite fattigt med skog och träd här hemma fick jag bygga min egna i pepparkaka”, skriver Sofia Delander. Foto: Jonas Delander.

Vilken gåva! ”Detta är vår dotter Sofie och hennes pojkvän Kevins hus som de håller på att bygga. Min man kom på idén och nu har vi genomfört den och gett dom i present. Dom blev så glada och inte ett öga var torrt”, skriver Marie Stefansson.

Årliga Tomtelandet med pepparkakshus. Huset påminner väldigt mycket om huset jag är uppväxt i, med 2 kupor på taket och blir lite nostalgisk. Utan svordommar eller brända fingrar o dessutom på rekordtid jämfört med alla de andra åren, skriver Jessika Börjesson.

Årets pepparkakshus blev ett växthus! Jag har ett riktigt växthus i min trädgård och tanken var först att göra en avbild av vårt hus med växthuset i trädgården. Men med tanke på att jag är nybörjare på pepparkakshus insåg jag snabbt att ett hus får räcka. Då mitt växthus är min absoluta favoritplats så fick det bli det pepparkaksbygget fick avbilda. Skapat av Lina Storm.

Hårdrockshuset tillkom i en liten privat tävling om 4 bidrag med temat, hårdrock. Solklar etta i tävlingen med sitt avbrunna tak, klassikern med utslängs tv o Jack Daniels flaskor i en vintrig trädgård. Byggdes av far o son Fält i Landskrona.

Annons

Annons

”Annas vintriga växthus kom till eftersom jag inte får bygga ett riktigt växthus för min man. Mitt pepparkaks växthus har många avlånga fönster med glas och små kristyr dekorationer. Dörren står på glänt så man kan kika in på de vintriga granarna med belysning. Växthuset är byggt på en snöig kulle som lyser upp om kvällarna. Nästan lika mysigt som ett riktigt växthus :)”, skriver Anna Olsson.

Varje år gör Vera och Jessica Klehn en kyrka. i år ser den ut så här smarrigt!

Madelen och Vendela Nilsson har byggt ”Ängelholms station” och Pyttetåget som kommer med passagerare.

”I år skulle jag göra en husbil, eftersom det är vårt stora intresse. Den blev dock för kort och liknande mer en husvagn. Vad gjorde jag då...... Jo, jag fimpade framhjulen och satte dit ett drag istället. Tillverkade sedan en bil som kunde dra ekipaget”, skriver Christina Bengtsson

”Vi satsade på stort och gjorde ett helt slott! Under två dagar byggde vi, smakade och skrattade. Det var roligt att göra för min vän är bagare och jag har ingen koll alls gällande bakning.. så ena sidan blev perfekt och den andra, ja, lite halvdan! Men superrolig grej att göra tillsammans”, skriver Nathalie Green.

”Ville bygga ett lite högre hus än dom som fanns att köpa i butik så ritade lite skisser och kom fram till detta huset till slut. Massa fönster och spritsad kristyr”, Tobias Larsson.

Kända byggnader

"Dottern hade ett skolarbete om Tower bridge i skolan och när vi var i London med familjen på höstlovet kom barnen med förslaget att vi kunde göra det som årets pepparkakshus." /David Alm med familj har gått all in!

"Vi har bakat Rapunzels torn från filmen Trassel. Bygget kom som en idé när vi började diskutera Disney byggnader som bidrag till denna tävlingen. Tornet är en tolkning av när Rapunzel har kastat ner sitt hår genom genom fönstret för att hennes mor( häxan) ska kunna klättra upp. Modern syns nere till vänster iklädd röd klänning.", skriver Emma och Amanda Strandberg.

Annons

”Raus kyrka. Alla byggkonstruktörerna har upplevt flera viktiga livsögonblick i denna byggnad - dop, konfirmationer, vigslar, gudstjänster & begravningar. Därför valde vi den när det var dags för den årliga pepparkakshustävlingen.” Caroline Bengtsson, Charlotte Bengtsson & Nina Karemo har byggt denna vackra skapelse

Annons

"Detta är vår tappning av London Eye. Inspirationen kom från en semester vi åkte på för många år sedan. Självklart kan det även snurra precis som originalet. God jul!" Snyggt och tekniskt av Stina och Nova Andersson.

”Ekonomiavdelningen i Höganäs kommun beslutade sig att göra Stadshuset i Höganäs i årets pepparkakshustävling på kontoret. Temat blev självklart pengar, upphandling och från kol till diamant”, skriver Johanna Fagerström.

”Colosseum. Varje år bygger min familj kända byggnader, förra året var det exempelvis London Tower Bridge och året där innan Eiffeltornet. Pappa tar fram ritningar och sedan hjälps vi åt med bygge och kristyr”, skriver Clara Celander i Helsingborg.

Jannike och Klas Wendt i Hyllinge är tillbaka! ”Lotshuset på piren i Hbg. Det är min man som är konstnären i familjen. Vi gör antingen en verklig byggnad eller ett hittepå hus i pepparkaka varje år. Det har blivit en tradition.”

Barnklass

Fritt val av bygge resulterade i pirat-tema! Neo Falck 11 år ritade och formgav, medans mamma fick "klistra" med sockret och lillebror 7 år fixade detaljerna så som flagga och tomtar. Julen firas även till sjöss... Skep-o-hoj!

Hugo och Rasmus 5 år har med hjälp av mamma och pappa byggt sin version av Kärnan! Snyggt!!

”Vår lille konstruktör Julian 10 år har efter egen ritning mätt och klippt ut alla mallar. Sedan har han tillsammans med lillasyster Ofelia 7 år bakat och dekorerat. Bygget föreställer en borg där pepparksksriddarna vaktar”, skriver Pernilla Jeppsson

Annons

”Elsa & Evert 2 år har byggt och dekorerat sitt disco-pepparkakshus med tillhörande utedass om man behöver gå på toaletten :)”, hälsar Elsa Troedsson. Smart och praktiskt!

Det är ett höghus med snö på. Jag har gjort det helt själv med mallar som jag själv ritade med linjal, hälar Alice Hertzman.

Annons

Linn Hertzman 8 år har själv ritat sitt pepparkakshus. Hon fixade mallarna själv efter en teckning som hon först ritade.

”Alla barn i familjen bidrog på sitt sätt. Här bor Pippi och Rumpnissarna”, hälsar Frida Andersson på Råå.

Traditionsenligt pepparkakshus bygge efter Haradals villaförenings Skinktramp. Thor 9 år har fått hjälp av storasyster Tilda och mamma att bygga! Foto: Ylva Jönsson Yngnell

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan