Annons

Annons

Annons

RS-virus

RS-virus härjar i Skåne – så skyddar du dina barn och dig själv

Många som söker in till akuten. Fler inlagda småbarn. Sjukvårdspersonal som måste gå in och jobba extra. Spridningen av RS-virus är stor i Skåne. Överläkare Anna-Karin Albin ger tips på hur du kan skydda dina barn på bästa sätt.

Text

Föräldrar fick ligga på madrasser på golvet tillsamman med sina RS-sjuka barn och dela rum med andra familjer på Oslo universitetssjukhus Ullevål förra hösten. Det hade varit en enorm ökning av RS-viruset i Norge. Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Bild: Heiko Junge

RS-virus är en förkortning av respiratoriskt syncytial virus. Det orsakar infektioner i luftvägarna.

Hur stor är spridningen av RS-virus?

– Det är en stor spridning just nu. Jag har inga exakta siffror för hela regionen, men vi ser på alla våra akutmottagningar att det är ett högt söktryck med småbarn med förkylningssymtom. Många barn är inlagda med RS-virus i hela Skåne. Vi har även fått förstärka läkarbemanningen på flera barnkliniker, säger Anna-Karin Albin, överläkare och verksamhetschef på verksamhetsområde Barn och ungdom på sjukhuset i Helsingborg.

Annons

Även många sjuksköterskor och undersköterskor har fått gå in och ta extra pass.

Annons

Varför sprids det nu?

– Tidigare år har insjuknandet i RS varit som högst i perioden från december till februari/mars, men i år och i fjol såg vi att spridningen kom tidigare, det började redan under hösten. Förra året hade vi en extrem topp av RS virus redan i september/oktober. Det har säkerligen med pandemin att göra. Vi fick en förskjutning i insjuknandet till följd av pandemin.

Anna-Karin Albin

Bild: Privat

Vilka är symptomen?

– Förkylning, hosta, andningsbesvär, slem i luftvägarna. Småbarn som får RS-infektion kan få svårt att äta. Det kan ibland förekomma feber.

Hur farligt är det?

– Alla kan få RS-virus, det är ett vanligt förkylningsvirus. Det som är speciellt med RS är att riktigt små och späda barn kan bli allvarligt sjuka om de får mycket slem i luftvägarna.

Vilka riskerar att drabbas hårdast?

– Nyfödda och späda barn och de barn som har en annan bakomliggande orsak som gör att de är mer känsliga, det kan handla om de som är för tidigt födda eller som har en bakomliggande grundsjukdom.

Vad kan man göra för att förebygga?

– Tvätta händerna med tvål och vatten ofta, använda handsprit, undvika att träffa andra individer som är förkylda. Undvik sammanhang där det är många människor. Håll avstånd och träffas utomhus.

Annons

Annons

– En vanlig smittväg är syskon. Om möjligt, kan man försöka hålla de yngre förskolebarnen hemma när det är stor spridning av RS-virus om man har spädbarn hemma.

När ska man söka vård?

– Har man ett litet spädbarn som är förkylt, får svårt att äta och har jobbigt att andas, då ska man kontakta sjukvården. Det bästa sättet är att gå via 1177 och sen vårdcentral eller jourmottagning. Om barnet är svårt sjukt kommer man att hänvisa till akutmottagningarna.

När kan barnen återgå till förskola/skola?

– Om barnen varit feberfria något dygn och om de är pigga att orka med att klara en dag i skola och förskola.

Kan även vuxna drabbas?

– Absolut. Alla kan få det, men vi blir inte sjuka på samma sätt. Det blir oftast som en vanlig förkylning.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan