Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Inte rimligt att covidpositiva samåker med andra patienter

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Hur tänker ni Region Skåne? Tycker ni verkligen det är lämpligt att en äldre människa som legat inlagd för svår lunginflammation ska samåka hem med någon som testar positivt för covid? Det skriver Susanna Eriksson Lindberg.

Bild: Bengt Arvidson

Annons

Vi har under en längre tid kunnat ta del av reportage och insändare om hur patienter och chaufförer upplever sjukresorna. Ytterst är det Region Skåne som är ansvariga för sjukresor. Den 14/11-22 framkom uppgifter i en insändare i Helsingborgs Dagblad som regionen måste se mycket allvarligt på!

En orolig anhörig berättar att hens faster legat inlagd på sjukhus för svår lunginflammation med andningssvårigheter. När fastern skrivs ut åker hon hem med sjukresor tillsammans med två andra patienter. Den ena patienten berättar att hon legat inlagd på grund av covid men hade nu blivit utskriven för att hon inte längre behövde syrgas. Men hon testar fortfarande positivt för covid. Insändaren ringer till sjukresor och undrar om det här verkligen är ”rätt och riktigt”?

Annons

Annons

Till svar får hen att de följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och att covid inte längre är en samhällsfarlig sjukdom. Därför åker covidpositiva tillsammans med andra patienter utan att de eller chauffören informeras om detta. (Ordet munskydd nämns inte i insändaren så de lyste förmodligen med sin frånvaro.)

Med tanke på den kunskap vi har om covid så kunde jag inte tro att detta besked stämde. Därför ringer jag själv till sjukresor och ställer samma fråga och får dessvärre samma svar!

Hur tänker ni Region Skåne? Tycker ni verkligen det är lämpligt att en äldre människa som legat inlagd för svår lunginflammation ska samåka hem med någon som testar positivt för covid? Tydligen har detta pågått sedan 16 maj enligt hemsidan vardgivare.skane.se

Sjukresor används till största delen av patienter i riskgrupp. Jag önskar svar från Region Skåne, Carl Johan Sonesson och Gilbert Tibro: Hur kan ni tillåta att patienter som varit inlagda eller varit på återbesök, behandling, för exempelvis lungsjukdom, hjärtsjukdom, cancersjukdom ska behöva utsättas för risken att samåka med covidpositiva patienter? Hur kan ni tillåta att äldre sköra riskerar att samåka med covidpositiva? Riskgrupper riskerar än idag svår sjukdom och död. Hittills i Sverige (14/11) har 20 857 personer dött enligt JHU CCSE CODVID-19 Data.

Självklart ska covidpositiva åka ensamma med ffp2-mask/munskydd i särskilda bilar där chauffören är informerad så hen kan bära ffp2-mask/munskydd och städa bilen extra noga.

Annons

Jag hoppas att vården och smittskyddet vill komma med förnyade tydliga rekommendationer till sjukresor som skyddar deras patienter. Rekommendationerna som jag läser på vardgivare.skane.se verkar sjukresor helt enkelt inte bry sig om, såvida sidan inte är dåligt uppdaterad. ”Smittskydd Skåne rekommenderar att covidsmittade patienter som transporteras hem från sjukvården med sjukresa bör bära munskydd och ha nytvättade händer. I dessa fall samordnas inte resan med andra patienter. Rekommendationen att bära munskydd gäller även förare av dessa transporter.”

Annons

Region Skåne, är det inte dags att börja om helt från början och bygga upp en helt ny sjukreseservice som är välfungerande både för patienter, chaufförer och bokningspersonal? Där patienter kan känna sig trygga och där chaufförerna har drägliga arbetsförhållanden.

Susanna Eriksson Lindberg

SVAR DIREKT:

Vi vill börja med att beklaga den dåliga upplevelsen för vår kund. Vi på Serviceresor vill utföra samtliga resor tryggt för våra kunder och på rätt sätt, och därför förhåller vi oss till de regler som regionen har fastställt.

Sjukresor ingår i den så kallade särskilda kollektivtrafiken, vilket betyder att man reser tillsammans, men det går att få undantag från samåkning beviljat. Behov av detta ska intygas skriftligt av legitimerad läkare och ges i första hand till infektionskänslig resenär eller vid misstänkt smitta.

Vi litar på sjukvårdspersonalens bedömning och beslut och på grund av sekretess uppger vi inte kundens hälsotillstånd i bokningen. Våra förare har inte rätt att neka en kund en körning, men vi vill understryka att alla resor med nära personkontakt ska hanteras med försiktighet oavsett smittorisk.

Anne Charlotte Pers Eliasson

Affärsområdeschef

Serviceresor

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan