Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Förbluffande obegripligt att den nya regeringen vill bygga kärnkraft igen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Sverige har inte energibrist. Det är mest ett överförings- och marknadsproblem. När nu förnybar energiproduktion i form av vind- och solkraft kommit igång på allvar blir det än mer obegripligt med planerna på ny kärnkraft. Det menar Göran Jönsson.

Bild: Christer Nilsson

Annons

Den nya regeringen lägger ned miljödepartementet, sänker klimatambitionen och anslagen kraftigt till miljövård och enda miljöinsatsen är ny kärnkraft. Frågan har väckts att bygga ny kärnkraft i Barsebäck. Danskarna protesterar och frågan är vad skåningarna och helsingborgarna tycker.

Det är förbluffande obegripligt att man vill bygga ny kärnkraft, ett väldigt dyrt och omständligt sätt att koka vatten på, efter de allvarliga olyckor som inträffat. Hela kedjan från uranbrytning till drift och avfallshantering är både farlig och ett miljöhot. Dessutom har Putin adderat ytterligare ett problem kärnkraftsverk som angrips i krig!

Sverige har inte energibrist. Det är mest ett överförings- och marknadsproblem. När nu förnybar energiproduktion i form av vind- och solkraft kommit igång på allvar blir det än mer obegripligt. Motståndet mot att bygga vindkraftverk som är en ganska snabb lösning för att öka elproduktionen är ganska obegripligt. Varför inte resa parollen: Solpaneler på alla tak! HD rapporterar att de stora logistikcenter som breder ut sig på bästa åkermarken är enorma ytor för solpaneler. Det borde gå att lösa de tekniska problemen med hanteringen av överskott av el.

Annons

Annons

Den borgerliga regering vars öde vilar i händerna på SD tycks tro att miljöproblemen handlar bara om energi och pris på bensin och elektricitet. Man talar alldeles för lite om att det handlar om hur hela vår natur mår på denna från början paradisiska planet.

David Attenborough skriver i sin bok ”Ett liv på vår planet” att när han var ung på 1930 talet var 2/3 av jorden vildmark och nu är det bara 1/3. Antalet vilda djur har minskat dramatiskt och världens skogar huggs ned i hög takt. Svensk skogsindustri försöker måla upp bilden att svenskt skogsbruk är hållbart men den som rör sig ute i våra skogar ser alla kalhyggen.

Detta ser inte stadsborna. Det är skillnad på en naturskog och en skogsodling. Vandra exempelvis i Tiveden eller Norra kvill så ser man. Den biologiska mångfalden är hotad även i vår svenska natur i skogen och i havet, allt mer utfiskat. Mycket skulle vara vunnet om skogsbruket övergav metoden med kalhyggen. Och när en regering underordnar miljön näringspolitiken kan man bli riktigt, riktigt orolig.

Före valet granskade Naturskyddsföreningen de politiska partiernas miljö, klimat och naturvårdspolitik. MP kom på första plats, V blev tvåa och trea blev S, C och L. Övriga partier M, KD och särskilt SD ansågs inte ha någon miljöpolitik alls.

I Helsingborg tillfrågades de politiska partierna om sin inställning kring ett antal miljö och naturvårdsfrågor, bland annat om att köpa in skogar och anlägga våtmarker med mera. Till skillnad mot nationellt var det över lag ett positivt gensvar från de lokala partierna vilket lovar gott för Helsingborgs natur under förutsättning att man gör som man lovat. Det finns flera mycket fina naturreservat i Helsingborg.

Annons

Annons

Vår natur, våra skogar, våra våtmarker och våra sjöar och hav är inte bara en trivselfråga utan det handlar om människans överlevnad på sikt och det nödvändiga att människan börja leva efter naturens förutsättningar.

Vi har fått ett samhälle vars marknadsekonomi kommit att generera inte bara tillväxt, där allt mer genomsyras av kommersialism, utan också en allt större påverkan på natur och klimat och inte minst växande ekonomiska och sociala klyftor i befolkningen. (Läs gärna Thomas Piketty och Katalys bok ”Klass i Sverige”). Från forskning vet man att jämlika samhällen fungerar bättre. Jag är övertygad om att en hel del av våra sociala problem bottnar i de växande klyftorna.

När människor för fram miljö- och naturvårdskrav blir man ofta kallad både det ena och det andra såsom miljömupp, ofta mycket aggressivt framfört, nästan alltid av personer av manligt kön. Då skäms jag för mitt kön. Förklaringen är antingen att man känner sig hotad i sin livsstil och sticker huvudet i sanden eller saknar kunskap om enkla ekologiska och biologiska samband i vår natur.

Till de okunnigas skara rekommenderar jag Attenboroughs bok. Den var en ögonöppnare för mig. Men inte bara kris utan även hopp. Bara vi gör rätt!

Göran Jönsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan