Annons

Annons

Annons

Julen

Så lever Skånes grisar – kan man äta julskinka med gott samvete?

I flera år har djurrättsaktivister dokumenterat brister hos skånska grisuppfödare. Länsstyrelsen larmar om att de inte hinner med tillsynen. Samtidigt säger landets största uppfödare att grisar inte kan ha det bättre än i Sverige.
Lagom till julbordet ställer vi frågan: Hur mår Skånes grisar?

I augusti inseminerades suggan och de 17 kultingarna kom i slutet på november. Här är de sju dagar gamla och tillbringar stora delar av dagen vid spenen. På suggkortet som varje gris har kan man också läsa att två kultingar gavs till en annan gris, som fick färre ungar.

Bild: Jonas Nyrén

Annons

Ett dussin glupska små kultingar bråkar vid spenarna. Mamma gris ligger på sidan och buffar med nosen mot de andra som springer kring hennes huvud. En unge slickar henne på nosen samtidigt som hon förstrött tuggar i sig lite halm. Två små börjar kivas och skutta runt i boxen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan