Annons

Annons

Annons

Julen

Londons öga blev HD:s finaste pepparkakshus

Med socker, byggdelar av pepparkaka och en stor dos skicklighet har tre bidrag utsetts till vinnare i HD:s pepparkakshustävling. Bland segrarna finns Stina och Nova Andersson med ett snurrande pariserhjul.

Nova Andersson har tillsammans med mamma Stina Andersson konstruerat London Eye i pepparkaksformat.

Bild: Anders Malmberg

Annons

Kärnan, Colosseum och Eiffeltornet. Stina och Nova Anderssons pepparkaksbyggen har varit många genom åren. Det här årets julprojekt tar duon hela vägen till HD:s prispall, som en av tre vinnare i pepparkakshustävlingen.

– Det har blivit lite av en tradition, säger Nova Andersson.

Arbetet börjar med en ritning, där Stina Andersson plockar fram papper och tumstock. Sen börjar en utdragen process, där pepparkakshuset får produceras i delar. Allt får inte plats i ugnen samtidigt, och delarna måste skäras till.

– Vi får börja en bra bit innan jul. Men det är så kul när man ser att allt funkar och faller på plats, säger Nova Andersson.

Såväl pariserhjulet som de små hytterna går att snurra på.

Bild: Anders Malmberg

Annons

Annons

Den största utmaningen ligger i att inte bränna sig. Stina Andersson kan räkna till fjorton blåsor på fingertopparna.

– Vi har jobbat med karamell och kristyr, så vi står här ett antal blåsor senare. Men annars är det svårt med vinklar och formen, det sväller ju i ugnen. Därför måste man skära till det halvvägs in i gräddningen.

Mest dramatiskt blev det under transporten från köket in till vardagsrummet.

– Det var en utmaning att bära allt, då var vi lite rädda för att det skulle gå sönder, säger Nova Andersson.

Försiktighet har varit en nyckelfaktor i byggandet av pepparkaksversionen av London Eye.

Bild: Anders Malmberg

Ödet för pepparkshjulet? Det ser ut att slängas.

– Det blir rätt dammigt när det står uppe så länge, och smakar nog inte så gott, säger Stina Andersson.

– Vi brukar ta hem det till mina föräldrar på julafton, men i år vågar vi nog inte det.

I förbifarten berättar Stina Andersson att pepparkakshjulet inte är det enda bygget hon sysslat med under vintern. Med sitt arbete på ett speditionsföretag i åtanke tillverkade hon en lastbilstrailer i pepparkaksformat.

– Den tog jag med till jobbet.

Här är alla vinnarna i HD:s finaste pepparkakshus

”London Eye” – Stina och Nova Andersson, Helsingborg.

Bild: Anders Malmberg

Kända byggnadsverk: ”London Eye” – Stina och Nova Andersson, Helsingborg

London Eye invigdes i London vid millennieskiftet. Nu har det fått en pepparkakskopia i Helsingborg. Inspirationen kom från en semester Stina och Nova åkte på för många år sedan. Självklart kan hjulet snurra precis som originalet.

Annons

Juryns omdöme: ”Wow! Att få runda saker att hålla ihop proportionerligt i pepparkaka är svårt. Ekrarna som håller ihop alltsammans är otroligt smäckra. Imponerande att få det att hålla utan att det blir det minsta klumpigt. Man har även valt att inte täcka något i konstruktionen och dessutom försett ytterringen med hål. Det betyder att det inte går att fuska. Modigt. Att man istället för de riktiga gondolerna valt att göra tolv små unika pepparkakshus är så roligt. Well done!”

Annons

”Matterhorn” – Andreas Carlson och Anette Gustafsson, Ängelholm.

Fri konstnärlig klass: ”Matterhorn” – Andreas Carlson och Anette Gustafsson, Ängelholm

Inspirationen hämtades från Zermatt 2015 då 150 års-firandet av den första bestigningen av Matterhorn genomfördes. Familjen bakom bygget har tillbringat mycket tid just där – och det märks. Det här är ett bygge med extra allt, eller alp om man så vill.

Juryns omdöme: ”Här pratar vi olika lager i bygget. Det händer saker överallt. Efter lite bildgoogling kan vi konstatera att pensionatet Chalet Annelis i Zermatt ser ut precis så. Berget Matterhorn är uppfört i rätt proportioner så det är toppklass. Däremot tror vi inte att det finns marsipangrisar i backarna i originalet, men det är just de detaljerna som gör skapelsen komplett. Man blir glad av det här vinterlandskapet.”

“Riddarborgen” – Julian och Ofelia Jeppsson, Vejbystrand.

Annons

”Barnklass” (upp till 12): “Riddarborgen” – Julian och Ofelia Jeppsson, Vejbystrand

Barnklassen är rolig för att det ofta är mycket av allt. Från överdimensionerade utedass till Pippi och Rumpnissarna. Men juryn fastnade för en riddarborg med extra allt. Tioårige Julian är konstruktören och kallade sedan in lillasyster Ofelia, 7 år, när det var dags att bygga.

Juryns omdöme: ”Här har barnen fått släppa loss, men har ändå gjort ett avancerat bygge. Det är många delar som ska passas ihop. Extra roligt blir det med det stora riddarna som står utanför och vaktar. Och titta lite extra på julgranen i mosaik av krossade Non-stops. Det är finurligt”.

Fakta

Juryn i ”HD:s finaste pepparkakshus”

Nike Rosvall, arkitekt på Krook & Tjäder
Noah Ziegerer, deltagare i “Hela Sverige bakar junior” 2016
Sandra Stendahl, reporter på HD och Sydsvenskan
Tomas Nilsson, reporter på HD och Sydsvenskan

Läs mer: Här kan du se alla bidrag i årets pepparkakshustävling

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan