Annons

Annons

Annons

opinionSveriges ordförandeskap i EU

Aktuella frågor
”Regeringen förlitar sig på SD. Därför är oron stor bland dem i Europa som arbetar för demokrati.”

Sverigedemokraterna har i flera omröstningar försvarat Polen och Ungern. Länder som ständigt attackerar kvinnors och hbtqi-personers rättigheter, begränsar fria medier och försöker styra ett oberoende domstolsväsende. Det skriver Heléne Fritzon (S), Europaparlamentariker och delegationsledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Under det kommande halvåret är Sverige ordförande i EU.

Bild: AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Annons

Om några dagar, den 1 januari, tar Sverige över ordförandeskapet i EU. Det är ett uppdrag som inte bara handlar om att hålla i klubban, utan kräver politiskt mod och ett starkt ledarskap.

EU har de senaste åren varit tvunget att hantera en rad kriser: pandemi, Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina som ledde till en energikris i hela Europa och den pågående klimatkrisen.

I en svår tid krävs politiskt mod, tydligt ledarskap och ansvarsfulla beslut. Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) har presenterat den högerkonservativa regeringens program för ordförandeskapet. Men eftersom de tre regeringspartierna, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna, måste förlita sig på Sverigedemokraterna, ett parti med nazistiska rötter, är oron stor bland dem i Europa som arbetar för klimatet, jämställdheten och försvarandet av demokratin. Frågor som ligger på ordförandeskapets bord och där Sveriges trovärdighet alltid varit hög.

Annons

Annons

Ordförandeskapet är en chans för Sverige att leda EU-arbetet framåt i en tid som behöver mer samarbete mellan länder och ett starkare EU. Varje land har en unik möjlighet att sätta sitt signum på förhandlingar och möten under ett ordförandeskap.

Att ordförandeskapet handlar om mer än att bara hålla i en klubba visade Sverige de två gångar landet tidigare var EU-ordförande, 2001 och 2009. Att dåvarande utrikesminister Anna Lindh (S) 2001 lyckades få upp miljöfrågan på EU:s dagordning har haft stor betydelse.

I somras presenterade dåvarande EU-minister Hans Dahlgren (S) Sveriges inriktning som utöver demokrati, jämställdhet och klimat också lyfte fram säkerhetspolitik, brottsbekämpning, jobb och konkurrenskraft. Frågor som är viktiga för Sverige, men också för ett starkt EU.

EU är Sveriges viktigaste utrikes- och säkerhetspolitiska arena. Det ligger därför i Sveriges intresse att unionen leds på bästa möjliga sätt, inte minst i en svår tid.

Planeringen för EU:s framtida energiförsörjning pågår för fullt. Alla EU:s medlemsländer måste bli oberoende av den ryska gasen. EU måste därför satsa på och bygga ut de förnybara energislagen som sol-, vind- och vattenkraft.

Biogasen är förnybar och närproducerad och möjlig att på kort sikt utveckla i alla EU:s medlemsstater.

Socialdemokraterna arbetar hårt för att EU ska vara med och utveckla storskalig produktion av biogas, där Skåne är ett utmärkt exempel.

Från regeringen kommer bara ett enda svar, ett rop på att bygga mer kärnkraft. Men en utbyggnad av kärnkraft ligger 25-30 år framåt i tiden. Sveriges regering måste inse att det krävs ledarskap i en pågående energikris här och nu.

Annons

Annons

Under det svenska ordförandeskapet kommer EU att förhandla om stora viktiga lagstiftningar för en grön klimatomställning. EU:s klimatpolitik har de senaste åren haft höga ambitioner som lett till en klimatlag som nu fylls med konkreta åtgärder.

Fossilhögerns, regeringens och Sverigedemokraternas, klimatpolitik är inget annat än ett medialt skådespel. I verkligheten driver de en politik för ökade utsläpp. Sverige riskerar att inte nå det egna landets klimatmål till 2030, som riksdagen har slagit fast.

På en direkt fråga om att inte nå målen svarar finansminister Elisabeth Svantesson (M) att ”gör vi det inte så gör vi det inte”. Det är en tydlig bekräftelse på att regeringen övergett klimatambitionerna och låtit klimatförnekarna i Sverigedemokraterna styra regeringens dagordning.

Regeringen har inte bara övergivit klimatfrågan. Redan på regeringens första dag kastades Sveriges feministiska utrikespolitik över bord. I statsministerns presentation av regeringens program saknades också jämställdhet. I EU ökar mäns våld mot kvinnor, en av tre kvinnor saknar egen inkomst och lönegapet mellan könen gapar brett. Att ignorera halva EU:s befolkning är oacceptabelt.

Sverigedemokraterna har i flera omröstningar försvarat Polen och Ungern. Länder som ständigt attackerar kvinnors och hbtqi-personers rättigheter, begränsar fria medier och försöker styra ett oberoende domstolsväsende. När Europaparlamentet röstade för att fördöma Polens inskränkning av aborträtten avstod Sverigedemokraterna, som så många gånger förr.

Annons

För Socialdemokraterna har rättsstatens principer varit en högt prioriterad fråga. Vi har drivit på för att inte en krona av européernas skattepengar ska gå till länder som inte följer EU:s fördrag.

Nu är det upp till bevis för Ulf Kristerssons högerkonservativa regering att visa att de tänker göra mer än att bara hålla i EU:s ordförandeklubba.

SKRIBENTEN

Heléne Fritzon (S), Europaparlamentariker och delegationsledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan