Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Det är Putin som startat kriget – inte den ryska befolkningen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Putin är inte galen. Han besjälas av en nationell självbild, och en rysk strategi, som funnits ända sedan tsartiden: Tanken att Ryssland har rätt att expandera, att det är Rysslands historiska mission att härska över andra folk. Det skriver Christer Åkerlundh.

Bild: Alexei Druzhinin

Annons

Trots att det har gått mer än nio månader sedan den 24 februari så är det fortfarande en del, kanske många, i vårt land som inte vet vad de ska kalla det som pågår i Ukraina. I HD märks det på Min Mening. Den 18/11 publicerades exempelvis en insändare om Sveriges eventuella anslutning till Nato, med rubriken ”Är det verkligen USA vi vill gå till sängs med?” Insändarskribenten ansåg att ”Ukraina-affären” vinklats i media till USA:s och Nato:s fördel, vilket inte hjälper freden.

Ukraina-affären?

Det ordvalet förekommer alltför ofta i den allmänna debatten i Sverige. De som uttrycker sig så har inte förstått vad som faktiskt händer i Ukraina. Landet är utsatt för ett invasionsförsök och ett folkmord. ”Ukraina-affären” är ett fullskaligt krig.

Annons

Ett annat vanligt missförstånd är att det är den ryska nationen som krigar mot Ukraina. Det är inte det ryska folket som har startat detta krig, det är landets envåldshärskare - Vladimir Putin.

Annons

Bland dem som förstår att det är ett krig som pågår, och att det är initierat av Putin, florerar ett tredje missförstånd - nämligen att Putin är galen.

Putin är inte galen. Han besjälas av en nationell självbild, och en rysk strategi, som funnits ända sedan tsartiden: Tanken att Ryssland har rätt att expandera, att det är Rysslands historiska mission att härska över andra folk. (Sedan 1400-talet, och fram till 1992, har det gamla Moskvariket växt med åtta mil om året).

Ockupationen av Krim 2014 var bara första munsbiten för Putin. Sedan följde övertagandet av Donbas och Luhansk, med hjälp av ryska kollaboratörer och separatister som redan bodde där, samt av inresta ryssar.

För Putin handlar kriget inte om att bekämpa ukrainska nazister, eller skydda rysktalande ukrainare mot påstådd förföljelse – det är bara rökridåer ägnade att dupera naiva västerlänningar – utan det handlar om att återkolonisera en före detta delrepublik i det gamla Sovjetunionen. Att återupprätta Sovjetunionens storhet. Sovjets kollaps 1992 var ju, enligt Putin, ”århundradets största geopolitiska katastrof”.

Putin har tystat den interna oppositionen genom att fängsla, eller låta mörda, de röststarkaste kritikerna och har köpt sig ryskortodoxa kyrkans lojalitet, genom att ge prästerskapet en bra levnadsstandard. Kyrkan hjälper nu till att hålla den egna befolkningen i schack.

Annons

Annons

I gengäld stödjer Kirill, patriarken av Moskva och hela Ryssland, Putins krigföring. Präster har välsignat flera av de robotsystem som nu används för att utplåna andra troende i Ukraina.

Enligt Putin är Ukraina inte ett riktigt land med någon egen kultur. Han vill, som han uttryckt det, åstadkomma ”en slutgiltig lösning på Ukrainafrågan”. Känns formuleringen igen? Byt ut ”Ukrainafrågan” mot ”judefrågan”, så förstår man var på den ideologiska skalan Putin befinner sig.

Och då förstår man också varför det är ett imperativ för Väst och övriga världen att hjälpa Ukraina.

Christer Åkerlundh

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan