Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Kan vi räkna med kloka beslut kring Helsingborgs kärnverksamheter?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I de yngre stadierna är det inte ovanligt att en klass idag har fem-sex olika lärare under en vecka. Det skriver Birger Nilsson.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

45 överbeläggningar på akuten på sjukhuset. Trots att vi varken har naturkatastrofer, pandemier eller krig så går vården på knä. Är det dags att ställa upp militärsjukhus och kalla in värnpliktig sjukvårdspersonal?

Betygen rasar i skolan och respekt för ordning och reda fallerar. Är det dags att införa klassläraren igen så att elevgrupperna i låg- och mellanstadiet får den så välbehövliga gruppledaren som kan vara en förebild för den växande generationen?

Det är kanske dags att satsa på den ”breda” pedagogen i stället för ämnesspecialisterna i de yngre årskurserna? I de yngre stadierna är det inte ovanligt att en klass idag har fem-sex olika lärare under en vecka. Beträffande betygen och kunskaperna så är det kanske dags att återinföra kunskapsmålen och låta strävansmålen vara till de högre studierna?

Annons

Annons

Barngrupperna i förskolan är alldeles för stora. Det är inte bra att små barn vistas i för stora grupper. Mängden stimuli gör då att barn inte kan få sammanhang och lugn och ro i sitt växande. Det är inte konstigt att vi har så många oroliga barn idag.

Vi säljer ut våra naturtillgångar. Jag tänker närmast på elkraften som vi exporterar i mycket stor del till utlandet innan vi förser oss själva. Detta får till följd att vi får köpa tillbaka elen till skyhöga fantasipriser vilket faktiskt gör vårt folk mycket fattigare. Är det så begåvat?

Och nu senast kollektivtrafiken. Region Skåne lägger om turerna så att de inte passar de barn och ungdomar som måste ta sig över stora delar av staden för att komma till skolan. Motivet är ”att flera skall åka kollektivt”. Resultatet blir att fler och fler föräldrar tvingas skjutsa sina barn till och från skolan. Samhällsservicen fallerar återigen.

Ena veckan sticks en tonåring ner på bästa kvällstid på Söder. Andra veckan svävar en annan person mellan liv och död efter en planerad skjutning några hundra meter från polishuset. Allmänhetens väl och ve riskeras, förutom att sådana våldsdåd över huvud taget kan ske.

Finns det då inget som blir bättre. Jo, miljön i Öresund. Det kan vi glädjas åt. Blåstången och ålgräset ökar. Växterna blåser upp på stränderna och skyddar dessa från erosion. Fiskyngel trivs i undervattensvegetationen. Sillstimmen börjar komma tillbaka. Tonfisken hoppar i vattenytan när den jagar sill. Detta tack vare politikers kloka beslut att förbjuda bottentrålning i Sundet.

Kan vi förvänta oss kloka beslut beträffande kommunernas kärnverksamheter: skola, vård och omsorg samt servicen med till exempel trygghet och fungerande kollektivtrafik?

Birger Nilsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan