Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Regeringen bör placera Indien högt på den utrikespolitiska agendan

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Indien är det land i världen med tredje flest ”enhörningar”, startups som värderas till över en miljard dollar. Det skriver Oscar Falk. Bilden är från börsen i Mumbai.

Bild: Rajanish Kakade

Annons

Nästa år, 2023, firar Sverige och Indien 75 år av diplomatiska förbindelser. ”Världens största demokrati” som förbundsrepubliken Indien ibland omnämns är en nation som under de senaste decennierna genomgått en inte minst ekonomiskt radikal utveckling och idag är landet världens femte största ekonomi. Teknikföretag som Samsung har till stor del flyttat sin produktion från Kina till Indien i pandemins spår och amerikanska Apple har likaså valt att flytta delar av sin produktion från Kina till just Indien.

I en värld där Kina blir en mindre pålitlig handelspartner seglar Indien upp som en alternativ, desto mer förutsägbar, handelspartner där de geopolitiska riskerna är avsevärt lägre. Det är därför viktigt att den svenska regeringen nu driver en tydlig utrikespolitik gentemot Indien för att stärka banden mellan de båda länderna.

Annons

Annons

För vad skulle hända om det än idag hypotetiska men än så realistiska scenariot att Kina påbörjar en militär invasion av Taiwan de facto inträffar? Med hög sannolikhet skulle detta få direkta konsekvenser för svenska företag där man varken kommer kunna eller vilja verka på den kinesiska marknaden eller anlägga produktion i landet. Vi talar alltså om omfattande ekonomiska sanktioner i kombination med moraliska ställningstaganden från bolag med verksamhet i Kina. Frågan måste då ställas; vad blir alternativet? Indien skulle som sagt kunna bli landet som seglar upp som ett av de främsta alternativen - landet har en stor, men också ung befolkning, i kombination med billig produktion. Det finns däremot fler anledningar till att det är ett högst angeläget svenskt intresse att placera Indien högt på den utrikes- och handelspolitiska agendan.

Indien ses till skillnad från Kina som en demokratisk stat, om än, för att använda utrikesminister Tobias Billströms termer, med auktoritära inslag. Detta gör, om man ser till geopolitiken och de ovan nämnda fördelarna i Indien till ett attraktivt alternativ. Indien erbjuder ur ett handelspolitiskt perspektiv geopolitisk stabilitet – landet befinner sig varken på det ekonomiska eller handelspolitiska slagfältet med stormakten USA och landet ses ofta som en vän av demokrati. Detta är faktorer som kan visa sig viktigare än någonsin när geopolitiken spelar en allt större roll för företag.

Annons

Den säkerhetspolitiska utvecklingen i sydkinesiska havet skulle kunna göra Indien till landet företag flockas till när man överhuvudtaget inte längre vill eller kan bedriva verksamhet i regionen. Redan idag erbjuder däremot Indien geopolitisk stabilitet – detta i kombination med en ung och stor befolkning och billig produktion. Till detta kan man addera en stor tekniksektor, till exempel är Indien det land i världen med tredje flest ”enhörningar”, startups som värderas till över en miljard dollar. Detta blir relevant särskilt när tekniken idag ofta står i centrum för handelspolitiken.

Annons

För att citera Sveriges tidigare finans- och statsminister Göran Persson; marknaden är en bra tjänare men en usel herre. Vad man sedan kan göra är att applicera denna terminologi på de handelspolitiska relationerna med Indien och konstateras att herren, i detta fallet den svenska regeringen behöver sätta Indien högt på den utrikespolitiska agendan för att säkerställa att dess tjänare, marknaden och svenska företag, idag och i framtiden på ett fördelaktigt vis kan bedriva och etablera verksamhet i landet. För visst är marknaden en grym tjänare för sin herre – men herren måste också se till att värna och ge de bästa förutsättningar för sin tjänare.

Ett sätt som regeringen kan göra detta på är att värna om de idag goda bilaterala relationerna med Indien men också att utveckla dessa – detta borde vara ett angeläget handelspolitiskt, men också säkerhetspolitiskt intresse när den geopolitiska spelplanen förändras.

Oscar Falk

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan