Annons

Annons

Annons

opinionSvensk politik

Aktuella frågor
”Jag kan avslöja att det finns miljöpartister som äter kött och kör bil.”

Jag har alltid försökt att vara ärlig och det ska jag vara även nu: Miljöpartiet behöver bli bättre, skriver Marcus Friberg, som den 1 januari tillträder som ordförande i MP:s partistyrelse.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Miljöpartiets valvaka. De tre partier som ingår i den nya regeringen, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, minskade sitt stöd i riksdagsvalet. Miljöpartiet var ett av de partier som fick ökat stöd i samma val, skriver artikelförfattaren.

Bild: Henrik Montgomery/TT

Annons

Det är oroliga tider. Rysslands krig mot Ukraina, lågkonjunktur, höga elpriser och klimatkris. Men det är i tider av mörker som vi alla behöver tända ljus av hopp. Se att en annan värld är möjlig.

På riksnivå dominerades den gångna valrörelsen av kärnkraft, hårdare straff och sänkta bränslepriser. Trots den totala dominansen av frågor som de blåbruna partierna ville diskutera var det bara med liten marginal som de kunde ta över makten i landet.

De tre partier som ingår i den nya regeringen, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna, minskade sitt stöd i riksdagsvalet. Miljöpartiet var ett av de partier som fick ökat stöd i samma val. Men sant är också att Miljöpartiet gjorde ett sämre val till landets kommun- och regionfullmäktigen.

Annons

Miljöpartiet är nu bara representerat i var tredje region och det är nästan likadant i kommunerna.

Annons

I Skåne har Miljöpartiet ingen representation i var tredje kommun, men behåller sina mandat i Region Skåne.

Fler behöver och ska känna sig välkomna till Miljöpartiet. Som ny ordförande i partistyrelsen ska jag jobba för att det ska vara lika naturligt att möta en miljöpartist i Örkelljunga och Åstorp som i Helsingborg eller Malmö.

Jag kan avslöja att det finns miljöpartister som äter kött och kör bil. Det som vi har gemensamt är inte våra livsstilsval utan att vi längtar till en annan framtid där vi tar hand om varandra och planeten.

Jag har alltid försökt att vara ärlig och det ska jag vara även nu: Miljöpartiet behöver bli bättre. Med en förestående klimatkris, artutrotning, barnfattigdom och ökade sociala orättvisor behövs ett starkare miljöparti.

Miljöpartiet måste finnas i fler rum där beslut tas.

För de väljare som prioriterar miljö- och klimatfrågor måste Miljöpartiet vara det självklara valet. I de granskningar och enkäter som miljöorganisationer gjorde före höstens val var det tydligt att Miljöpartiet hade den bästa politiken på området. Med en akut klimatkris och miljöorganisationer som pekar ut Miljöpartiet som det bästa för sakfrågan, varför gick det då inte bättre för partiet? Den frågan har jag, många i MP och även personer utanför partiet ställt oss.

När man som väljare lägger sin röst finns det i Sverige numera åtta stora paket med politik – partier – att välja mellan. Det går inte att välja miljö- och klimatpolitik från något parti, skolpolitik från ett annat och utrikespolitik från ett tredje parti. Väljarna gör bara ett val. Därför måste MP bli bättre på att göra partiets politik mer känd och tillgänglig på fler områden.

Annons

Annons

MP är miljöpartiet de gröna, men behöver också bli vårdpartiet de gröna, skogspartiet de gröna och skolpartiet de gröna.

Miljöpartiet vill se ett nytt grönt folkhem och strävar därför efter att stärka välfärden, öka jämlikheten – och samtidigt sänka utsläppen och ställa om samhället.

Jag ser fram emot att vara en del av Miljöpartiet som samlar oppositionen i den motståndsrörelse som senast 2026 ska ta tillbaka det solidariska, humanistiska och medmänskliga Sverige.

Jag vill medverka till att Miljöpartiet finns på fler ställen i landet och i fler politikområden. Fler ska välja Miljöpartiet – som sympatisör, väljare eller medlem – senast 2026. På så sätt ska vi bygga ett grönare Sverige, med start i ett ökat stöd i valen till kommuner, regioner och riksdag.

SKRIBENTEN

Marcus Friberg, tillträdande ordförande för MP:s partistyrelse och tidigare kommunalråd i Helsingborg.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan