Annons

Annons

Annons

opinionKlimatet

Aktuella frågor
”Ny forskning visar att konsumera mindre gör oss lyckligare.”

Våra nyårslöften kan minska det miljöavtryck vi lämnar efter oss, samtidigt som vi känner oss lyckligare och mer tillfreds med våra liv, skriver Tullia Jack, biträdande lektor vid institutionen för tjänstevetenskap i Helsingborg.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vilka avtryck lämnar vår helgkonsumtion efter sig, miljömässigt och socialt, frågar sig Tullia Jack.

Bild: Hussein El-alawi

Annons

I denna helgintensiva tid är många djupt inne i mellandagsreor, glittriga toppar till nyårsfester och administration av bytesklappar. Men vilka avtryck lämnar vår helgkonsumtion efter sig, miljömässigt och socialt?

De flesta är vid det här laget väl medvetna om klimatkrisen och vikten av att snabbt sluta överkonsumera och radikalt minska de växande skadliga utsläppen.

Många har bytt vanor och traditioner mot grönare alternativ, som att handla julklapparna second hand och ersätta de traditionella köttorgierna med miljövänligare vegansk helgmat.

En förändrad konsumtion har en positiv inverkan på miljön, men vilka effekter har den på lycka och välbefinnande?

Ny forskning visar att konsumera mindre gör oss lyckligare.

Annons

En kanadensisk forskningsrapport Buying well-being: Spending behavior and happiness visar att människor som väljer upplevelser och fritid framför materiella ting, säger sig vara lyckligare och nöjdare med sina liv än andra. Upplevelser tycks öka känslan av mening med livet mer än materiella ägodelar, som snabbt kan mista sin tjusning.

Annons

Det finns många olika sätt att närma sig ett liv med färre ägodelar. Att gallra i sitt överflöd och välja enkelhet och minimalism är handlingar som bidrar till minskad konsumtion samtidigt som de ökar känslan av att må bra genom att göra något bra.

Självvald enkelhet kan vara att gå ner i arbetstid och minska sitt ekonomiska beroende genom att leva i ett mindre hem, ställa bilen och åka kollektivt eller cykla, köpa begagnat, odla sin egen mat och mycket annat. Enkelhet är inte detsamma som fattigdom. Det är ett medvetet val att leva med färre ägodelar och fokusera på livskvalitet.

Den europeiska studien Does less working time improve life satisfaction publicerades i år i tidskriften Health Economics Review. Resultaten visar att den som yrkesarbetar mindre och drar ner på sin konsumtion är mindre upptagen av modetrender och av att mäta sig mot andra. Många, särskilt i medelklassen, upplever att de har fått större kontroll över sina liv och känner sig mindre stressade.

Hur inkomstspridningen ser ut i olika länder brukar uttryckas i en ginikoefficient, där ett lågt värde betyder mindre inkomstskillnader och ett högt större. Zhang och Churchills studie Income inequality and subjective well being från Kina 2020 visar att människor i samhällen med lägre ginikoefficient upplever sig lyckligare och friskare än människor i samhällen med större inkomstskillnader.

Annons

Annons

År 2020 var Sveriges ginikoefficient 26,9. Den var lägre än genomsnittet för EU-länderna som var 30,8 och mycket lägre än Kinas 46,6. Sverige och de övriga nordiska länderna toppar också stadigt listan över de länder i världen där människor upplever sig lyckligast.

Möjligheten att själv kunna välja att skära ner för att slippa fastna i en karusell av jobb, shopping, skulder och press, är en bra grund för ett gott och lyckligt liv.

Våra nyårslöften kan minska det miljöavtryck vi lämnar efter oss, samtidigt som vi känner oss lyckligare och mer tillfreds med våra liv. I närmiljön ger det både miljömässig och social utdelning om en del av konsumtionen ersätts med annat som vi mår bra av, som att vara mer tillsammans med familj och vänner.

På samhällsnivå har invånare i länder med ett högt mått av välfärd och jämställdhet alla möjligheter att styra om sitt liv. Nyårsafton är ett utmärkt tillfälle att tänka över hur bra vi har det och besluta oss för att leva så att framtida generationer kan få lika goda liv.

SKRIBENTEN

Tullia Jack, biträdande lektor vid Lunds universitets institution för tjänstevetenskap i Helsingborg.

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan