Annons

Annons

Annons

Billig vinter

9 tips för att överleva årets fattigaste månad

Gott om månad i slutet av pengarna. Det är en krass verklighet som gör sig påmind mer än någonsin just i år. Vi har samlat knepen för att klara sig ekonomiskt januari ut.

Text

Är budgeten stram? Januari kallas för årets fattigaste månad.

Bild: Lars Brundin

Annons

1. Ta hand om resterna

Är du trött på julens rester men har ändå mat kvar? Gör pytt i-panna, omeletter eller pizza med julskinka och juledamer. Ta hand om varenda smula som blev kvar efter jul.

2. Handla svinnsmart

Köp livsmedel med kort datum. Många produkter håller betydligt längre än bäst före-datum. Det gäller till exempel mejerivaror och ägg, som är både näringsrika och mättande. Varor som snart passerat datum kan också frysas in för att användas senare.

Långkok med gott om rotfrukter är bra för både hungriga magar och tunna plånböcker.

Bild: Daniel Ekbladh

3. Laga storkok

Annons

Laga härliga grytor i vintermörkret och slösa med svenska rotfrukter, lök, potatis och baljväxter. Det är näringsrik mat som kostar lite. Använd billigare köttdelar, köttfärs eller låt grytan vara vegetarisk.

Annons

4. Baka

Det lönar sig att baka eget bröd. Känns det arbetsamt så finns en mängd recept på bröd som nästan bakar sig själv, som du slipper knåda och bara häller i en långpanna. Lätt som en plätt och mycket godare än köpebröd.

Hembakt lönar sig och behöver inte vara krångligt.

Bild: Niklas Gustavsson

5. Se över dina abonnemang

Nytt år nya vanor. Har du inte använt den där streamingtjänsten eller tv-abonnemanget de senaste månaderna är det dags att säga upp tjänsten. Ett gott råd som gäller året runt: sluta betala för det du inte använder. Det kan du spara tusenlappar på.

6. Sälj gamla prylar

Gamla oanvända prylar eller dubbla julklappar. Sälj dem. Vinterkläder, skridskor och skidutrustning är efterfrågade vintertid. Behöver du själv köpa nytt? Låna, besök en loppis, byt eller efterlys begagnat i sociala medier.

Många bäckar små. Ge dig själv ett förbud mot små, onödiga utgifter i jul.

Bild: Anna Bank

7. Håll koll på småutgifter

Kaffet på pressbyrån, tuggummipaketet du nappar åt dig i kassan, eller läppsalvan du köpte på apoteket trots att du redan har ett gäng i handväskan. Småutgifter är osynliga men växer snabbt till stora belopp. Skippa allt sånt under årets fattigaste månad.

Annons

Annons

8. Låt bilen stå

Tar du bilen för att hämta ett paket hos postombudet, handla en liter mjölk eller hämta barnen från träningen några kilometer bort. Samla dina ärendet, ta cykeln och låt barnen ta sig till sina aktiviteter själva om de är stora nog. Det senare mår de bara bra av.

Utflykt i naturen, ett billigt nöje.

Bild: Henrik Rosenqvist

9. Satsa på billiga nöjen

Gör en skogsutflykt, stek pannkakor eller grilla korv utomhus. Arrangera en skattjakt med karta. Bygg figurer av kottar, pinnar och stenar. Finns det djur i närheten som betar året runt? För litet barn är det minst lika spännande att titta på kor som att besöka ett lekland.

Läs mer:

Så blev den här barnfamiljen sparexperter

19 roliga – och billiga – aktiviteter att göra på jullovet

Läs HD:s serie ”Billig vinter”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan