1. Ta hand om resterna
Är du trött på julens rester men har ändå mat kvar? Gör pytt i-panna, omeletter eller pizza med julskinka och juledamer. Ta hand om varenda smula som blev kvar efter jul.
2. Handla svinnsmart
Köp livsmedel med kort datum. Många produkter håller betydligt längre än bäst före-datum. Det gäller till exempel mejerivaror och ägg, som är både näringsrika och mättande. Varor som snart passerat datum kan också frysas in för att användas senare.

Långkok med gott om rotfrukter är bra för både hungriga magar och tunna plånböcker.
Bild: Daniel Ekbladh
3. Laga storkok
Annons
Laga härliga grytor i vintermörkret och slösa med svenska rotfrukter, lök, potatis och baljväxter. Det är näringsrik mat som kostar lite. Använd billigare köttdelar, köttfärs eller låt grytan vara vegetarisk.
Annons
4. Baka
Det lönar sig att baka eget bröd. Känns det arbetsamt så finns en mängd recept på bröd som nästan bakar sig själv, som du slipper knåda och bara häller i en långpanna. Lätt som en plätt och mycket godare än köpebröd.

Hembakt lönar sig och behöver inte vara krångligt.
Bild: Niklas Gustavsson
5. Se över dina abonnemang
Nytt år nya vanor. Har du inte använt den där streamingtjänsten eller tv-abonnemanget de senaste månaderna är det dags att säga upp tjänsten. Ett gott råd som gäller året runt: sluta betala för det du inte använder. Det kan du spara tusenlappar på.
6. Sälj gamla prylar
Gamla oanvända prylar eller dubbla julklappar. Sälj dem. Vinterkläder, skridskor och skidutrustning är efterfrågade vintertid. Behöver du själv köpa nytt? Låna, besök en loppis, byt eller efterlys begagnat i sociala medier.

Många bäckar små. Ge dig själv ett förbud mot små, onödiga utgifter i jul.
Bild: Anna Bank
7. Håll koll på småutgifter
Kaffet på pressbyrån, tuggummipaketet du nappar åt dig i kassan, eller läppsalvan du köpte på apoteket trots att du redan har ett gäng i handväskan. Småutgifter är osynliga men växer snabbt till stora belopp. Skippa allt sånt under årets fattigaste månad.
Annons
Annons
8. Låt bilen stå
Tar du bilen för att hämta ett paket hos postombudet, handla en liter mjölk eller hämta barnen från träningen några kilometer bort. Samla dina ärendet, ta cykeln och låt barnen ta sig till sina aktiviteter själva om de är stora nog. Det senare mår de bara bra av.

Utflykt i naturen, ett billigt nöje.
Bild: Henrik Rosenqvist
9. Satsa på billiga nöjen
Gör en skogsutflykt, stek pannkakor eller grilla korv utomhus. Arrangera en skattjakt med karta. Bygg figurer av kottar, pinnar och stenar. Finns det djur i närheten som betar året runt? För litet barn är det minst lika spännande att titta på kor som att besöka ett lekland.
Läs mer:
Så blev den här barnfamiljen sparexperter