Annons

Annons

Annons

Billig vinter

15 filmer och serier som går att se helt gratis

HD:s nöjesredaktion har samlat ett gäng tips för den som vill glo på tv, men inte vill betala en enda krona för att prenumerera på en strömningstjänst.

Text

Humorserien Hipp hipp av och med Anders Jansson och Johan Wester innehåller flera kända karaktärer. Du kan den och mycket annat på Svt:s öppna arkiv.

Bild: Mårten Svemark

Annons

Serier att sträckkolla

1. Hipp hipp! Det skånska humorprogrammet var populärt under början av 00-talet. Anders Jansson och Johan Westers tre säsonger av humorsketcher i serien innehåller flera kända karaktärer.

2. Spelskandalen: Bosse från Piteå älskar spel, sport och siffror. I jakten på pengar spelar han stora pengar på travbanor, hockeyrinkar och fotbollsplaner. Han sveps med i spänningen, de stora riskerna i jakten på de höga vinsterna. Spelskandalen är inspirerad av verkliga händelser från sportvärlden i början av 90-talet.

Annons

3. Sherlock: Fyra säsonger av det brittiska kriminaldramat med Benedict Cumberbatch i huvudrollen.

Annons

4. Knutby: Verklighetsbaserat drama om det uppmärksammade Knutbyfallet där mord, religion och manipulation.

Inbäddat innehåll

5. Tunna blå linjen: Poliskåren i Malmö där yrket blandas med privatlivet. Serien blev en tittarsuccé redan första säsongen, och förra året kom uppföljningen.

Filmer du kanske missat

1. The Father: En åldrande pappa som inte ser någon som helst oro i att bli äldre, medans hans dotter Anne ser hur pappan försvinner in i en egen värld av minnen och föreställningar. En skildring av åldrande och att vara anhörig med skådespelarna Anthony Hopkins och Olivia Colman i huvudrollerna..

2. Fanny och Alexander: Fem timmar av den långa Ingmar Bergman-klassikern som handlar om den förmögna familjen Ekdahl. När delar av familjen

3. Moonlight: Vann en Oscars för bästa film 2017. Vi följer Chiron genom livet; från småskoleåren som mobbad och med en missbrukande mamma, via tonårstiden med utanförskap, få kamrater och uppvaknandet till sin homosexuella identitet, till den vuxne Chiron som lever i Atlanta och säljer droger.

Annons

Annons

4. Mid90s: 13-åriga Stevie växer upp i 90-talets Los Angeles med en mobbande storebror och en mamma han inte orkar med. Han letar andra sammanhang att passa in i och börjar umgås med några äldre skejtare som välkomnar honom som en i gänget. Det blir en sommar med skateboard och urspårade fester.

Inbäddat innehåll

5. The Death of Stalin: När Stalin plötsligt faller död ned utbryter kalabalik, men snart börjar maktkampen på allvar mellan Beria, Chrustjev och General Zhukov. En satir med många stora humorstjärnor som gör i en hutlös fars allt för att ta platsen som Stalins efterträdare.

Ur "Nelly & Nadine", som är skånska dokumentärfilmaren Magnus Gerttens tredje och sista film i dokumentärtrilogi som utgår från arkivmaterial från april 1945, då överlevare från koncentrationslägren anlände till hamnen i Malmö.

Bild: Auto Images

Dokumentärfilmer som speglar verkligheter

1. Nelly och Nadine: En dokumentärfilm gjord av skånska Magnus Gertten. Filmen handlar om en kärlekshistoria där de två kvinnorna Nelly och Nadine förälskar sig i varandra, allt medan de befinner sig i ett koncentrationsläget. Kärleken fortsatte även efter de frigavs, men var hemlig under många år. Efter deras död valde Nellys barnbarn att öppna de stängda lådorna och berätta om deras kärlek.

Annons

2. H55 – En tillbakablick: I somras pågick stadsmässan H22, men många helsingborgare blickar gärna tillbaka till framgångarna som utspelade sig på stadsmässan 67 år tidigare. Dokumentären är gjord av Dunkers kulturhus och visar bilder från H55, en mässa som satte Helsingborg på kartan.

Annons

3. Ivannas liv – 5 barn på 7 kvadrat: På den allra mest nordliga tundran i Sibirien lever den 26-åriga ensamstående mamman Ivanna. Hon familjen lever ett nomadliv och har gjort i många generationer. I hyddan, som familjen flyttar med sig, bor Ivanna och hennes fem barn. En dokumentär om klimatförändringar, föräldraskap och en familjs liv.

4. Älskade Husby: En serie i två delar som handlar om 90-talets början och om hip hop-kulturens spridning i Stockholmsförorten Husby och vidare ut till andra svenska förorter. Genom musiken som skapats och tiden som gått har dokumentärskaparna Marianne Gustavsson och Maud Nycander speglat utanförskap och drömmar skildrat med svärta, humor och kärlek.

5. Framing Britney Spears: I samband med den stora rörelsen som fanns bakom #freebritney släpptes också den omtalade dokumentären Framing Britney Spears. Den behandlar hennes mentala sammanbrott 2007, förmyndarskapet som hennes pappa stod för och hänsynslösa paparazzi.

På sociala medier florerade hashtaggen #freebritney där hennes fans kämpade för att hon skulle slippa förmyndarskapet hennes pappa Jamie Spears hade om henne.

Bild: Chris Pizzello

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan