Annons

Annons

Annons

Helsingborg

Cykelparkeringen vid Helsingborg C dröjer till våren

Byggandet av innertaket till cykelparkeringen på Kungstorget har varit en svår nöt att knäcka – med hundratals plåtar i olika storlekar som alla ska passas ihop.

– Det svåraste uppdraget jag haft, säger projektledaren Klas Östholm.

Text

Byggnadens ovala former gör att alla innertakets delar får olika mått.

Bild: Anders Malmberg

Annons

Ombyggnaden av Kungstorget påbörjades under senvåren 2021 och var i stort sett färdig redan i höstas – med undantag av den planerade cykelparkeringen. Anledningen är byggnadens invändiga spegeltak som visat sig långt mer komplicerat att bygga än vad som varit väntat.

– Taket har varit problem hela tiden, från första början till sista skruv. Jag har verit projektledare i Helsingborg i flera år, men detta är nog det svåraste uppdraget jag haft, säger projektledaren Klas Östholm.

Annons

Annons

På pappret är det hela ganska enkelt. Taket ska kläs med kassetter, som var och en ska hålla en spegelplåt på plats. Men byggnadens organiska form ställer till problem.

– Det är en oval byggnad, med ovala ljusinsläpp. Det betyder att alla kassetter och plåtar har olika form. Det är en sak att rita upp något sånt här i ett cadprogram, men en helt annan att bygga det i verkligheten, säger Klas Östholm.

”Vi har en tolerans på någon millimeter för att allt ska se rätt ut” säger Klas Östholm

Bild: Anders Malmberg

För även om en pelare står bara någon centimeter fel påverkar det formen och placeringen av alla delarna av innertaket. Detta gör att man tvingats anpassa och sätta upp en kassett i taget - annars blir felen bara större och större efterhand som man bygger.

– Då hjälper det inte med att sätta in fler folk, vi har ju säkerheten att tänka på också. Men folk har istället kunnat jobba på andra delar av byggnaden under tiden.

Det betyder att garagets övriga delar nu är i princip helt färdigställda.

– När taket är klart har vi förstås själva cykelställen kvar att sätta in, men det tar inte så lång tid. Sex arbetsdagar är det beräknat för att få dem på plats. Och ett sista topplager asfalt som läggs när det blir varmare.

Annons

Vågar du dig på att säga när taket blir klart?

– Vi ska ha ett möte i veckan där vi ska planera de sista stegen. Jag hoppas på att vi får det klart till slutet på februari, säger Klas Östholm.

Läs mer: Cykelgaraget ännu inte klart

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan