Annons

Annons

Annons

opinionKriget i Ukraina

Aktuella frågor
”Företrädare för Vänsterpartiet slår till med Putinwashing.”

Går det att se Vänsterpartiets ambivalenta hållning till Ukraina som en engångshändelse? Knappast. Det skriver Magnus Wiberg (L), ledamot i Höganäs kommunfullmäktige.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Redan före Putins fullskaliga invasion av Ukraina visade Vänsterpartiet sin förkärlek för honom, skriver artikelförfattaren.

Bild: Göran Stenberg , Alexey Danichev

Annons

Greenwashing och sportwashing är numera kända fenomen.

Företag och organisationer skapar en bild av att de är miljövänliga, samtidigt som deras insatser antingen är verkningslösa eller obetydliga i jämförelse med de negativa effekter verksamheten har på miljön.

Enskilda personer, grupper, företag eller regeringar använder idrott för att förbättra ett rykte som är illa tilltygat.

Nu slår Hanna Gunnarsson, Lotta Johnsson Fornarve och Håkan Svenneling, företrädare för Vänsterpartiet, till med ett försök till vad man kan kalla Putinwashing och följer därmed sitt partis historiska förtryck- bakom-järnridån-washing, en tradition med rötter i de mörkaste Gulagläger (Aktuella Frågor 8/1).

Annons

Annons

De tre vänsterpartisterna hävdar att deras parti står bakom Sveriges militära, ekonomiska och humanitära stöd till det fria Ukraina. Men den 27 februari i fjol, röstade de i riksdagen nej till att Sverige skulle bistå de kämpande ukrainska trupperna med 5 000 pansarvärnsvapen av modell Pansarskott 86.

”Nej” är kanske inte formellt helt korrekt, Hanna Gunnarson röstade tillsammans med sin skånska kollega Malcom Momodou Jallow och ytterligare 15 V-riksdagsledarmöter nej till det akuta stödet. Lotta Johnsson Fornarve valde att avstå från att rösta medan Håkan Svenneling inte befann sig i riksdagens kammare denna dag.

Går det att se denna Vänsterpartiets ambivalenta hållning till Ukraina som en engångshändelse? Knappast. Redan före Putins fullskaliga invasion vars mål är att radera ut Ukraina från kartan, visade Vänsterpartiet sin förkärlek för Putin genom att som enda parti den 18 februari i fjol rösta emot ett ökat militärt stöd från EU till Ukraina. Observera att det var ökat militärt stöd från EU och inte från det för Vänsterpartiet så förhatliga Nato.

Dessförinnan uppvisade partiet en synnerligen anmärkningsvärt negativ hållning till dem som kämpade för ett från Ryssland fritt Ukraina, bland annat genom Majdanrevolutionen 2014 då regimen använde omfattande våld och soldater sköt ihjäl demonstranter.

Annons

Vänsterpartiet stödde också Borotba, en organisation som minst sagt kunde betecknas som anti-Majdan.

Men har inte Vänsterpartiet ändrat sig och rakryggat stött ett fritt Ukraina efter Rysslands fullskaliga invasion den 24 februari i fjol? Knappast. Den 1 mars stödde Malin Björk, en av Vänsterpartiets ledamöter i EU-parlamentet, som enda svensk inte ett fördömande av Rysslands invasionskrig gentemot Ukraina.

Annons

Malin Björk var en av de 39 Europaparlamentariker som avstod eller röstade mot förslaget, 637 röstade för.

Blev det rättning i Vänsterpartiets led efter det? Knappast. Det tog inte många dagar förrän ett antal ledande/profilerade V-politiker offentligt uttryckte sitt fortsatta avståndstagande för vapenstöd till det för sin existens kämpande Ukraina.

Mot bakgrund av hur Vänsterpartiet tidigare agerat är det svårt att ta Hanna Gunnarsson, Lotta Johnsson Fornarve och Håkan Svenneling på allvar när de säger sig vara för militärt stöd till Ukraina.

SKRIBENTEN

Magnus Wiberg (L), ledamot i Höganäs kommunfullmäktige

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan