Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Befolkningsökningen tycks vara helt tabu i debatten om miljön

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jorden klarar sig säkert på något sätt. Den har överlevt fem massutrotningar. Men hur många människor som överlever en sjätte massutrotning är kanske mera osäkert. Det skriver Tony Henningsson.

Bild: Kirsty Wigglesworth

Annons

Befolkningsökningen på vår planet är en ödesfråga för klimatet. Sedan 40-talet har jordens befolkning tredubblats och sedan 70-talet fördubblats. Samtidigt som alla vill ha en högre levnadsstandard med ökade utsläpp som följd. Skulle alla vilja leva som i Sverige så skulle vi behöva mer än fyra jordklot.

FN:s miljöförsamling borde sätta upp mål om hur vi ska minska jordens befolkning. Kanske lägre skatt till barnfria och högre skatt på mer än ett eller två barn. Frågan är betydligt mer komplicerad i mindre utvecklade länder där många barn är en trygghet inför ålderdomen. Men befolkningsfrågan verkar helt tabu i miljödebatten.

Annons

Annons

Sedan är svårt att veta hur mycket av temperaturhöjningen som beror på så kallade naturliga klimatförändringar eller ökade utsläpp från våra samhällen. Jordens temperatur har aldrig varit konstant genom alla år utan ändrar sig hela tiden. Naturliga förändringar beror framför allt på solfläckarnas aktivitet, jordaxels lutning och miljökatastrofer.

Under den postglaciala istiden för mer än 6 miljoner år sedan var temperaturen 2-3 grader högre och glaciärerna försvann för att sedan återkomma. Lilla istiden i Sverige varade från 1300-talet till 1800-talet. Denna föregicks av den medeltida värmeperioden.

Visst vore det underligt om inte en fördubbling på 50 år av jordens befolkning skulle sätta sina spår i uppvärmningen? Sedan lär det vara så att den underliggande förändringen innebär att vi går mot kallare tider varför uppvärmningen egentligen är högre än den uppmätta.

Jorden klarar sig säkert på något sätt. Den har överlevt fem massutrotningar. Men hur många människor som överlever en sjätte massutrotning är kanske mera osäkert.

Tony Henningsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan