Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Obegripligt att politikerna inte kan få till en normalisering av elpriserna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Sverige producerar mer el än vad som konsumeras i landet och vårt elöverskott bidrar därför till att minska underskottet av el i övriga Europa. Det skriver Per Johansson.

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

När flera av Europas stora elförbrukande länder misskött planeringen av sin elproduktion och EU sedan också drabbats av Putins elakheter, så har den europeiska elmarknaden havererat vilket ju lett till den situation vi nu har med tidvis helt galna elpriser. Man är sedan tidigare överens inom EU om en gemensam elmarknad som ju fungerar bra om EU-länderna sköter sin elproduktion och Putin inte krånglar, och så trodde man ju att sakernas tillstånd skulle vara när man bestämde om det.

Annons

När det nu inte blev som man tänkt och EU inte gemensamt kan lösa problemet, så måste ju varje land för sig lösa sina problem utanför överenskommelsen, vilket flera länder redan delvis gjort.

För det är ju helt orimligt att folket i länder där man planerat och skött sin elförsörjning, ska betala skyhöga elpriser för att det är brist på el i övriga Europa och det sägs inte heller ha varit tanken när överenskommelsen slöts.

Annons

Sverige producerar mer el än vad som konsumeras i landet och vårt elöverskott bidrar därför till att minska underskottet av el i övriga Europa. Inom EU skulle man därför inte ställa till bråk om Sverige i denna situation, när överenskommelsen har havererat, söker hjälpa sina medborgare att klara elräkningarna med en rimlig prissättning inom landet. Europa skulle ju fortfarande få Sveriges överskott av el och inget land skulle bli lidande.

Det är ju för en vanlig elkonsument och medborgare obegripligt att politikerna är ointresserade av att lösa frågan med en normalisering av priserna, och istället dividerar om bidrag till konsumenterna och visar sig oberörda av alla negativa följder som situationen för med sig och av den oro som drabbar oss konsumenter.

I den senaste partiledardebatten var det bara en som berörde orsaken till varför man inte löste frågan för svenska folket, och det var Johan Pehrson som sade att det var för att man vill vårda överenskommelsen om den gemensamma elmarknaden inom EU.

Någon borde pressa politikerna på besked om varför man så enkelt tycker sig kunna vifta bort en fråga som berör och bekymrar nästan varje medborgare och företag, och helt i onödan skapar både problem som inflation och administrativt krångel och därtill enorma kostnader – i denna omgången 55 miljarder om jag hört rätt.

Politikerna måste se någon påtaglig nytta med de höga elpriserna trots all oro och elände de för med sig, en nytta som är fördold för mig och många andra.

Någon som läser kanske har svaret.

Per Johansson

Ängelholm

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan