Annons

Annons

Annons

Världen

Hopp om att hitta överlevare i Nepal "noll"

Nepal är i sorg efter söndagens våldsamma flygkrasch. Under måndagen har landet utlyst en nationell sorgedag.

Under måndagen har flygdata från planet hittats, men det är ännu oklart vad som orsakade olyckan som tros ha krävt 72 liv.

Text

Räddningsarbetare vid vraket av det förolyckade flygplanet i Pokhara på måndagen.

Annons

Minst 69 av de 72 personerna ombord omkom när flygplanet störtade i en brant ravin, slogs i spillror och fattade eld intill staden Pokhara i centrala Nepal på söndagen. Vid sjukhuset i Pokhara och flygplatsen i huvudstaden Katmandu, varifrån flyget lyfte, väntar oroliga familjemedlemmar på information om sina nära och kära.

Men tiden rinner sakta ut och sökandet efter de tre saknade har avbrutits för natten.

– Vi ber för ett mirakel. Men hoppet att hitta överlevande är noll, säger en lokal tjänsteman.

Raj Dhungana, farbror till en 23-åring som befann sig ombord planet, säger att hela familjen är i sorg efter nyheten om hennes död. Han beskriver sitt syskonbarn som en ung, talangfull kvinna, som vid sidan av studierna i Katmandu drev både en makeup-studio och en digital affärsverksamhet.

Annons

Flygdata från planet har hittats, liksom ljudupptagningar och ett filmklipp som en av passagerarna spelade in på sin mobiltelefon strax före och under kraschen. Det finns även uppgifter om att flygplanets svarta låda har återfunnits, men det har inte bekräftats.

Annons

Hörde rop på hjälp

Den bergiga terrängen har försvårat räddningsarbetet. Soldater med bårar har fått fira sig ner i en 300 meter djup ravin för att hämta upp kvarlevorna av de förolyckade flygpassagerarna. Tjock rök och en våldsam eldsvåda hindrade dessutom de första räddningsförsöken.

– Lågorna var så heta att vi inte kunde komma i närheten av vraket. Jag hörde en man ropa på hjälp, men på grund av lågorna och röken kunde vi inte hjälpa honom, säger Pokharabon Bishnu Tiwari som var bland de första på plats efter kraschen.

Räddningsarbetet har dessutom försvårats av kraftig dimma.

En kvinna gråter när kvarlevorna efter hennes släkting anländer till ett sjukhus i Pokhara efter söndagens flygkrasch.

Dyster flyghistorik

Flygplanet kraschade i närheten av en nyligen öppnad flygplats i Pokhara, en populär turistort i Nepal och porten till det välbesökta bergsmassivet Annapurna. Ombord fanns 72 människor, varav 68 passagerare och fyra besättningsmedlemmar, enligt flygbolaget Yeti Airlines: 57 nepaleser, fem indier, fyra ryssar, två sydkoreaner och en var från Argentina, Irland, Australien och Frankrike.

Räddningsarbetare bär en bår med ett offer för flygolyckan.

Annons

Det är fortfarande oklart vad som låg bakom olyckan. Ett ögonvittne beskriver hur planet började snurra våldsamt i luften efter att det påbörjat sin nedstigning. Därefter föll planet med nosen först och kraschade ner i ravinen.

Annons

Det bergiga landet i Himalaya har en dyster historik gällande flygsäkerhet. Sedan 1946 har det inträffat 42 dödliga flygolyckor i landet, enligt organisationen Flight Safety Foundations statistik. Söndagens krasch är den dödligaste sedan 1992, då samtliga 167 personer ombord ett flygplan från Pakistan International Airlines omkom när planet kraschade in i ett berg i närheten av Katmandu.

Flygplanet kraschade i staden Pokhara i centrala Nepal.

Fakta

Fakta: Uppmärksammade flygolyckor i Nepal

Maj 2022: 22 personer omkom när ett flygplan som var på väg från staden Pokhara till bergsbyn Jomsom störtade.

Mars 2018: 51 personer omkom när ett flygplan från Bangladeshs huvudstad Dhaka kraschade på Katmandus internationella flygplats. 20 personer överlevde mirakulöst kraschen.

Februari 2014: 18 personer omkom när ett flygplan som var på väg från Pokhara till staden Jumla kraschade in i ett berg.

Maj 2012: 15 personer omkom när ett flygplan från Pokhara störtade in i en klippa nära bergsbyn Jomsom. Sex personer överlevde olyckan, varav två danskar.

September 1992: Samtliga 167 personer ombord på ett plan från Pakistan omkom när det försökte landa på flygplatsen i Katmandu.

Augusti 1992: Samtliga 113 personer ombord på ett plan från Thailand omkom när det kraschade i en bergssluttning norr om Katmandu.

Källa: AP, AFP, TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan