Annons

Annons

Annons

Min mening

Insändare
Barns framtid formas i skolan – det är inte läge att spara nu

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kommer politikerna att ta kampen och ansvaret för personalen på stadens förskolor och skolor? undrar Robert Winroth.

Bild: Göran Stenberg

Annons

Den 22 november beslutade de styrande politikerna med Moderaterna i spetsen om besparingar på 70 miljoner för Helsingborgs stads skolor och förskolor. Ur vårt perspektiv betyder beslutet en katastrof som med all sannolikhet kommer att få konsekvenser på både kort och lång sikt.

För oss i Kommunal handlar det om medlemmarna i Kommunal, om stadens barn och skolelever, om arbetsmiljö och om en säker plats för alla.

Det är inte läge att spara. Inte nu. Det är i förskolan och skolan som framtiden formas. Det är där olika myndigheter och civilsamhällets aktörer möts för barnens bästa. Förskola och skola är, förutom föräldrarna, naven i barnens utveckling.

Exakt hur staden tänker sig att besparingen ska gå till är inte klart. Vi har fått indikationer om att den kommer att ske med hyvlingsmetoden. Det innebär att viktiga uppdrag i skolan försvinner eller minskas ner och medlemmar i Kommunal, elevassistenter, resurspersoner och barnskötare, ser sina tjänster försvinna.

Annons

Annons

Naturligtvis är det en tragedi för den enskilde som förlorar sitt jobb och sin inkomst. Naturligtvis ger det en ökad belastning på dem som är kvar.

Politiken i Helsingborg, som är en spegling av den i riket, satsar på trygghet och övervakningskameror. Men var skapas grundtryggheten om inte i skolan och förskolan? Det är inte fler poliser och väktare på stan som ger den dagliga tryggheten, som pratar med en ledsen elev, som håller om någon som gråter. Det behövs förebyggande arbete. När besparingarna ska verkställas minskar förutsättningarna för det viktiga arbete som görs innan tråkigheterna. Färre vuxna i skolan och i förskolan gör att möjligheten för barnen och eleverna att bli sedda minskar och risken att fångas av en övervakningskamera följd av väktare och polis ökar.

Polisens egen gängexpert, kriminalkommissarie Gunnar Appelgren säger i en intervju med SVT att enda lösningen på gängkriminalitet och skjutningar är att satsa på att öka upptäcktsrisken i tidig ålder och att det kräver omfattande och långsiktiga brottsförebyggande lösningar.

”Jag skulle vilja se en ordentlig samhällsuppslutning och på riktigt skapa ett paradigmskifte. Den viktigaste faktorn är att skolan funkar och har allt stöd den behöver”, säger Gunnar Appelgren.

Vi undrar om vi ska släcka bränder eller skapa långsiktighet? De styrande i Helsingborgs stad skriver i sin framtidsvision att de ska säkra och effektivisera välfärden. Men det vi ser är att de mjuka värdena får ge vika. Det är alltid de som ska hyvlas bort. Det kommer att landa tillbaka på förutsättningarna för barnen, eleverna, som enligt barnkonventionen har rätt till en god personaltäthet som kan ge trygg tillsyn. Det är frisk och välmående personal som känner sig trygga i sin arbetsmiljö som har förutsättningar att göra ett bra jobb. Då kanske barnen slipper fastna på en övervakningskamera när de hamnat i utanförskap efter skolans misslyckande.

Annons

Annons

Helsingborgs stad skriver att den gör insatser för att motverka kriminalitet, utanförskap och otrygghet. Vår fråga är hur det är förenligt med att lägga en besparing om 70 miljoner på förskola och skola när personalen redan har passerat bristningsgränsen? Vi tar kampen för en hållbar arbetsmiljö för medlemmarna i Kommunal, men kommer politikerna att ta kampen och ansvaret för personalen på stadens förskolor och skolor?

Robert Winroth

sektionsordförande för Kommunal Helsingborg
och behandlingsassistent i skolan

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan