Annons

Annons

Annons

opinionIsrael-Palestina-konflikten

Aktuella frågor
”Sverige bör kräva att den palestinska ledningen accepterar Israel som judisk stat.”

Företrädare för det så kallade följeslagarprogrammet står tomhänta när det gäller målet om en rättvis fred, skriver Lars Adaktusson, ordförande för Vänskapsförbundet Sverige-Israel.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Terrororganisationen Hamas som vann det senaste palestinska valet, för snart 17 år sedan har sedan länge upprättat ett religiöst terrorvälde i Gaza. Hamas, liksom dess stödtrupper och sympatisörer, föraktar i grunden demokrati och mänskliga rättigheter, skriver artikelförfattaren.

Bild: Fatima Shbair

Annons

Företrädare för det så kallade följeslagarprogrammet hävdar att det behövs ett förnyat svenskt åtagande till stöd för en rättvis fred mellan israeler och palestinier (Aktuella frågor 24/12 2022). Företrädarna siktar in sig på de problem som dagens situation skapar, men står tomhänta när det gäller målet om en rättvis fred.

Varför existerar de problem följeslagarna tar upp? För att palestinierna förkastade FN:s tvåstatslösning 1947. Varför har problemet inte lösts under de 75 år som gått sedan dess? För att palestinierna förkastat samtliga fredsavtal, även de med bästa tänkbara villkor. Palestinska ledare har valt krigets väg och jihad, framför fred och en egen självständig stat. Genom att följeslagarprogrammets representanter inte förmår förhålla sig till det undergrävs tilltron till deras verksamhet – om målet är en rättvis fred.

Annons

Annons

Gång på gång har det palestinska ledarskapet genom åren vägrat att acceptera olika förslag till fredsuppgörelser och därmed i praktiken sagt nej till fred. Från avvisandet av den så kallade Peel-kommissionens förslag 1937, till FN:s delningsplan 1947 och de USA-ledda förhandlingarna i Annapolis 2008, har det varit tummen ned.

Mest känt i Sverige är palestiniernas nej till en egen stat enligt de så kallade Camp David-förhandlingarna år 2000. Det var av särskilt intresse för Sverige eftersom landets dåvarande statsminister, Göran Persson, hade en icke oväsentlig roll i samtalen. USA:s dåvarande president, Bill Clinton, som ledde förhandlingarna, kallade palestiniernas agerande för ”chockerande”. Göran Persson konstaterade i efterhand att palestinierna hade förkastat det bästa avtal de någonsin erbjudits, som skulle ha löst hela territoriefrågan.

Skälet till att palestinierna hittills alltid sagt nej till fred är enligt ledande Mellanösternforskare, till exempel professor Benny Morris, att de då måste acceptera FN:s grundläggande förslag till tvåstatslösning som innebär acceptans även av en judisk stat. Parallellt har den extrema och våldsbejakande islamismen vuxit sig stark och fått ett allt större politiskt inflytande i palestinska områden.

Att följeslagarprogrammet inte tycks ha någonting att säga om detta är anmärkningsvärt och allvarligt. Islamistiska företrädare driver numera kravet på Israels utplåning som ett religiöst, jihadistiskt påbud. Terrororganisationen Hamas som vann det senaste palestinska valet, för snart 17 år sedan, har sedan länge upprättat ett religiöst terrorvälde i Gaza. Ändå är det sannolikt att Hamas skulle ta makten även på Västbanken om val hölls idag.

Annons

Annons

Hamas, liksom dess stödtrupper och sympatisörer, föraktar i grunden demokrati och mänskliga rättigheter. Den terrorstämplade organisationen förtrycker kvinnor, förföljer religiösa och sexuella minoriteter och avrättar politiska motståndare. Varje palestinskt landområde ses som en strategisk bas för väpnade attacker mot oskyldiga civila israeler. Trots att även palestinska människorättsaktivister ser det som ett centralt problem, är det tyst från svenska följeslagare.

Menar följeslagarprogrammets företrädare allvar med målet om rättvis fred krävs ett aktivt och tydligt ställningstagande för Mellanösterns enda demokrati. I valet mellan demokrati och diktatur duger det inte att tveka. Att palestinierna i 75 år har sagt nej till en tvåstatslösning och att den våldsbejakande islamismen idag är det stora hindret för fred måste klargöras. Utan att det sker riskerar följeslagarprogrammets många gånger välmenande insatser att leda fel och utnyttjas av politiska krafter som definitivt inte verkar för dialog.

Företrädarna för följeslagarprogrammet redovisar att sammanlagt 380 svenskar har rest till Israel som följeslagare. Varje år reste 38 000 svenskar till Israel innan pandemin bröt ut. De flesta är mycket engagerade och intresserade av Israels enastående utveckling, från enkel jordbruksstat till en av världens främsta it- och startupnationer med stabila demokratiska institutioner. Israel är det enda landet i Mellanöstern där kristna och andra religiösa minoriteter skyddas. Där jämställdhet mellan män och kvinnor är lika självklar som kyrkor, moskéer och prideparader.

I det förnyade svenska åtagande som följeslagarprogrammet efterlyser är det lämpligt att utgå från verkligheten. Med handfast politiskt stöd till Israel och tydliga krav på den palestinska ledningen att en gång för alla acceptera Israel som judisk stat.

SKRIBENTEN

Lars Adaktusson, ordförande för Vänskapsförbundet Sverige-Israel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan